Κλείσιμο

Στην πρώτη εκτέλεση κρατουμένου μετά από εννέα χρόνια προχώρησε η Ταϊλάνδη

Στην πρώτη εκτέλεση κρατουμένου μετά από εννέα χρόνια προχώρησε η Ταϊλάνδη, σύμφωνα με το υπουργείο δικαιοσύνης της χώρας, με τη Διεθνή Αμνηστία να καταδικάζει την πράξη και να τη χαρακτηρίζει ως μια «εντελώς λανθασμένη προσπάθεια εξάλειψης του εγκλήματος».

Ο 26χρονος Τιραζάξ Λονγκτζί, εκτελέστηκε με τη χορήγηση θανατηφόρας ένεσης στη φυλακή Μπανγκ Κουάνγκ, βόρεια της Μπανγκόκ, τη Δευτέρα, καθώς κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία ενός 17χρονου αγοριού, το 2012.

Ήταν το έβδομο πρόσωπο που εκτελέστηκε με θανατηφόρο ένεση, από το 2003 που η Ταϊλάνδη εισήγαγε τη συγκεκριμένη μέθοδο για να αντικαταστήσει την εκτέλεση δια πυροβολισμού.

Εν τω μεταξύ, οι τελευταίοι άνθρωποι που εκτελέστηκαν πριν από τη χθεσινή εκτέλεση του 26χρονου, ήταν δύο ταϊλανδοί διακινητές ναρκωτικών το 2009.

«Πρόκειται για μια αξιοθρήνητη παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή παρά τις αρχικές δεσμεύσεις της χώρας ότι είχε απαλλαγεί από αυτή τη μέθοδο τιμωρίας», δήλωσε η εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας της Ταϊλάνδης, Κάθριν Γκέρσον.

«Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η θανατική ποινή λειτουργεί αποτρεπτικά, επομένως οι ελπίδες των αρχών της Ταϊλάνδης ότι αυτή η κίνηση θα μειώσει το έγκλημα είναι εντελώς λανθασμένες», δήλωσε επίσης η ίδια.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης πρέπει να σταματήσει αμέσως οποιαδήποτε σχέδια για περαιτέρω εκτελέσεις.

Η Ταϊλάνδη έχει από τις πιο πολυπληθείς φυλακές της Ασίας, με τους περισσότερους φυλακισμένους να κρατούνται για αδικήματα σχετιζόμενα με ναρκωτικά. Οι περισσότερες κυβερνήσεις δεν έχουν καταφέρει να αντιμετωπίσουν με επιτυχία το συνωστισμό που επικρατεί σε αυτές.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η Ταϊλάνδη έχει 361.030 φυλακισμένους, εκ των οποίων οι 520 έχουν καταδικαστεί σε θάνατο.

Η θανατική ποινή μπορεί να εφαρμοστεί για 35 εγκλήματα στην Ταϊλάνδη, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας και της διακίνησης ναρκωτικών.
Πηγή: skai.gr