Ο Τραμπ ζήτησε την δημιουργία στρατιωτικής δύναμης διαστήματος

Εντολή στο Πεντάγωνο να συγκροτήσει στρατιωτική «δύναμη διαστήματος» (space force) έδωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ.

«Όταν πρόκειται για την υπεράσπιση της Αμερικής, δεν αρκεί απλώς να έχουμε αμερικανική παρουσία στο διάστημα. Πρέπει να έχουμε αμερικανική κυριαρχία στο διάστημα», είπε ο κ. Τραμπ στο πλαίσιο συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Διαστήματος.

Επικαλέστηκε λόγους εθνικής ασφάλειας για την απόφασή του, σημειώνοντας πως δεν πρέπει να επιτραπεί σε ανταγωνιστές όπως η Κίνα και η Ρωσία να αποκτήσουν προβάδισμα σε βάρος της Ουάσιγκτον. «Θα είμαστε οι προπορευόμενοι, μακράν», ανέφερε.

Εφόσον συσταθεί, η «δύναμη διαστήματος» θα είναι ο έκτος Κλάδος των αμερικανικών σωμάτων άμυνας, πέραν του Στρατού Ξηράς, του Ναυτικού, της Αεροπορίας, των Πεζοναυτών και της Ακτοφυλακής.

Ο κ. Τραμπ σημείωσε πως η νέα δύναμη θα είναι «ξεχωριστή και ισότιμη» με την Πολεμική Αεροπορία, η οποία επί του παρόντος έχει τον απόλυτο έλεγχο επί των διαστημικών προγραμμάτων.

Το «μπαλάκι» πλέον πηγαίνει στο Κογκρέσο, το οποίο ελέγχει τον προϋπολογισμό του στρατεύματος και όπου υπάρχουν ανησυχίες ότι ο Κλάδος που προτείνει ο κ. Τραμπ θα στερήσει πόρους και αρμοδιότητες από την Αεροπορία.

Αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι το Πεντάγωνο είναι έτοιμο να συνεργαστεί με το Κογκρέσο ώστε να υλοποιηθεί η εντολή του προέδρου, προσθέτοντας πως είναι καίριας σημασίας οι ΗΠΑ να διατηρήσουν τα πλεονεκτήματά τους στις τεχνολογίες και στα μέσα που συνδέονται με το διάστημα.

Το κάτω σώμα του Κογκρέσου, η Βουλή των Αντιπροσώπων, είχε παλαιότερα εγκρίνει την σύσταση «σώματος διαστήματος» – το οποίο θα υπαγόταν στην Αεροπορία, όπως οι Πεζοναύτες λογοδοτούν στον υπουργό Ναυτικού – όμως η πρόταση ουδέποτε εγκρίθηκε από την άνω Βουλή, την Γερουσία.

Δεν είναι σαφές εάν η υπαγωγή της καινούργιας δύναμης στην Αεροπορία θα ήταν μια εναλλακτική λύση που θα δεχόταν ο κ. Τραμπ.

Πέραν της εντολής για την «δύναμη διαστήματος» ο κ. Τραμπ υπέγραψε οδηγία που, όπως είπε, θα επιτρέψει την εκτέλεση νέων επανδρωμένων αποστολών με προορισμό την Σελήνη και εν τέλει για το πρώτο πάτημα ανθρώπου στον πλανήτη Άρη.

Σημειώνεται πως από το 1967 οι ΗΠΑ συμμετέχουν στην Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το διάστημα η οποία, στο Άρθρο 4, απαγορεύει την τοποθέτηση όπλων μαζικής καταστροφής στο διάστημα ή σε ουράνια σώματα, αλλά και την χρήση πλανητών και άλλων σωμάτων για μη ειρηνικές δραστηριότητες.
Πηγή: skai.gr