Μέι: Αύξηση κονδυλίων για το NHS με φόρους και κέρδη από το Brexit

Τα σχέδιά της για την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το δημόσιο σύστημα υγείας στην Αγγλία (NHS England) παρουσίασε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια η Τερέζα Μέι, σε ομιλία της το απόγευμα της Δευτέρας.

Την Κυριακή η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου είχε πει ότι το NHS θα λάβει τα επόμενα πέντε χρόνια 20 δισεκατομμύρια λίρες περισσότερες, με ετήσιες αυξήσεις στον προϋπολογισμό του της τάξης του 3,4% κατά μέσο όρο.

Η δήλωσή της, ωστόσο, ότι μεγάλο μέρος των χρημάτων αυτών θα προέρχονται από το «μέρισμα από το Brexit», δηλαδή από χρήματα που θα εξοικονομήσει η χώρα από την έξοδό της από την ΕΕ, επικρίθηκε ως δέσμευση που βασίζεται σε κάτι ανυπόστατο.

Την Δευτέρα η Μέι επανέλαβε τον ισχυρισμό, προσθέτοντας όμως με πιο ρητή αναφορά ότι θα χρειαστεί και αύξηση της φορολογίας, κάτι που θα γίνει «με δίκαιο και ισορροπημένο τρόπο».

Η πρωθυπουργός είπε επίσης ότι το ίδιο το NHS πρέπει να παίξει το δικό του ρόλο ώστε να διασφαλιστεί ότι αυτά τα πρόσθετα χρήματα θα αξιοποιηθούν στο έπακρο.

Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι έχει ζητήσει από τη ηγεσία του φορέα ένα δεκαετές πλάνο ενίσχυσης της παραγωγικότητας, καλύτερης στελέχωσης και βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών σε καρκινοπαθείς, σε άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας κ.ά.

Η επιμονή της κ. Μέι στο «μέρισμα από το Brexit» προκάλεσε νέες επικρίσεις, με το Εργατικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνει λόγο για «αναξιόπιστο» σχέδιο.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος οι υποστηρικτές του Brexit, περιλαμβανομένου του Μπόρις Τζόνσον, ταξίδευαν ανά τη βρετανική επικράτεια με ένα κόκκινο λεωφορείο που διαφήμιζε την εξοικονόμηση 350 εκατομμυρίων λιρών την εβδομάδα από την έξοδο από την ΕΕ, ποσό που θα κατέληγε στο NHS.

Ο ισχυρισμός αυτός είχε χλευαστεί και απορριφθεί από ειδικούς ως ψευδής και ανακριβής.

Επικριτές της κ. Μέι προσθέτουν πως ούτως ή άλλως η ετήσια αύξηση που προανήγγειλε είναι ούτως ή άλλως χαμηλότερη του 4% που έχει εκτιμηθεί ότι χρειάζεται το NHS για να καλύψει τις ανάγκες του αυξανόμενου πληθυσμού.

Ακούστε όλες τις ευρωπαϊκές ειδήσεις και εξελίξεις live ή on demand στη σελίδα του Euranet Plus.

Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός