Κλείσιμο

Σαλβίνι: Απογραφή Ρομά, δυστυχώς πρέπει να κρατήσουμε πολλούς

Την πρόθεσή του να προχωρήσει σε απογραφή των Ρομά που ζουν στην Ιταλία έκανε γνωστή ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι.

Ο επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας και κυβερνητικός εταίρος ζήτησε από συνεργάτες του να ετοιμάσουν «φάκελο» ώστε «να εξακριβωθεί πόσοι είναι σε ολόκληρη την Ιταλία», όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ANSA.

«Οι αλλοδαποί χωρίς άδεια παραμονής θα πρέπει να απελαθούν με διακρατικές συμφωνίες, είπε ο κ. Σαλβίνι, προσθέτοντας μάλιστα πως «δυστυχώς», πολλοί Ιταλοί Ρομά θα πρέπει να παραμείνουν στην Ιταλία.

Παράνομο σχέδιο απογραφής κατήγγειλε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας που προστατεύει τα δικαιώματα των αθίγγανων στην Ιταλία, Κάρλο Στασόλα, υπογραμμίζοντας ότι ο υπουργός «φαίνεται να αγνοεί» πως απογραφή με βάση την εθνοτική ταυτότητα δεν επιτρέπεται δια νόμου.

Ο κ. Στασόλα υποστήριξε πως η κυβέρνηση ήδη διαθέτει στοιχεία για το μέγεθος των κοινοτήτων Ρομά, προσθέτοντας πως οι «λιγοστοί» μη καταγεγραμμένοι τσιγγάνοι «πρακτικά είναι απάτριδες» και συνεπώς δεν είναι δυνατόν να απελαθούν.

«Υπενθυμίζουμε επίσης πως οι Ιταλοί Ρομά είναι παρόντες στην χώρα μας για τουλάχιστον μισό αιώνα και σε μερικές περιπτώσεις είναι περισσότερο Ιταλοί από πολλούς συμπολίτες μας», είπε, σύμφωνα πάντα με το ANSA.

Προεκλογικά ο κ. Σαλβίνι είχε κάνει λόγο για μαζικές απελάσεις παράτυπων μεταναστών ενώ τις τελευταίες ημέρες έχει αναζωπυρώσει την ευρωπαϊκή συζήτηση για το άσυλο καθώς αρνήθηκε να επιτρέψει σε τρία πλοία Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που διασώζουν πρόσφυγες και μετανάστες στην Μεσόγειο να δέσουν σε ιταλικά λιμάνια.
Πηγή: skai.gr
TAGS: Ιταλία