Παρατείνεται η κυβερνητική κρίση στην Γερμανία, πώς εμπλέκεται η Ελλάδα

Έως τις αρχές Ιουλίου παρατείνεται η ενδοκυβερνητική κρίση που απειλεί ακόμα και την συνοχή της κυβέρνησης της Γερμανίας, λόγω της ρήξης ανάμεσα στους Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Μέρκελ και τους Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ για το προσφυγικό.

Η κρίση ξέσπασε την προηγούμενη Δευτέρα όταν η κ. Μέρκελ απέρριψε σχέδιο του κ. Ζεεχόφερ που εξουσιοδοτούσε την γερμανική Αστυνομία να σταματά στα σύνορα πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν καταγραφεί κι έχουν ζητήσει άσυλο σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού πρακτορείου dpa, το πρωί ο κ. Ζεεχόφερ έδωσε στην κ. Μέρκελ διορία έως το τέλος Ιουνίου προκειμένου να βρει ευρωπαϊκή λύση όπως η ίδια επιθυμεί. Διαφορετικά οι Χριστιανοκοινωνιστές είναι διατεθειμένοι να εφαρμόσουν μονομερώς τα νέα αυστηρά μέτρα, που σημαίνει πως η καγκελάριος είτε θα υποχωρήσει ταπεινωτικά είτε θα πρέπει να αποπέμψει τον κυβερνητικό εταίρο της.

Η κ. Μέρκελ από την πλευρά απέφυγε να επιβεβαιώσει το τελεσίγραφο, λέγοντας πως «δεν υπάρχει αυτοματισμός» στις επαναπροωθήσεις. Σημείωσε πως θα επιζητήσει λύση στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 28 και 29 Ιουνίου, και στη συνέχεια θα δώσει αναφορά στην κυβέρνησή της, την 1η Ιουλίου.

Επέμεινε μάλιστα στην πάγια θέση της πως η αδικαιολόγητη επαναπροώθηση ανθρώπων που φτάνουν στα σύνορα της Γερμανίας μπορεί να προκαλέσει ντόμινο εθνικών ενεργειών που θα καταστρέψουν την προοπτική ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής στο άσυλο.

Η ελληνική «πτυχή»

Στην Σύνοδο η κ. Μέρκελ αναμένεται να επιδιώξει διμερείς συμφωνίες για την επαναπροώθηση αιτούντων άσυλο με χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, που είναι οι μεγαλύτερες πύλες εισόδου για πρόσφυγες και μετανάστες στην ΕΕ.

Μάλιστα, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η καγκελάριος είπε πως το Βερολίνο ενδέχεται να προσφέρει οικονομική βοήθεια σε εταίρους που θα δεχτούν να παραλάβουν όσους φτάνουν στα γερμανικά σύνορα.

Εκλογές, εκλογές

Οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Χριστιανοκοινωνιστές είναι ιστορικοί σύμμαχοι και συνεργάζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταπολεμικής περιόδου. Ωστόσο, η προσφυγική κρίση έχει ψυχράνει τις σχέσεις των δύο πλευρών, καθώς η Βαυαρία έχει υποδεχτεί εκατοντάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο από το 2015, όταν η κ. Μέρκελ υιοθέτησε πολιτική ανοιχτών συνόρων.

Η ψύχρα μεταξύ Μέρκελ και Ζέεχοφερ για το προσφυγικό φαίνεται πως έχει ενταθεί ενόψει των ερχόμενων τοπικών εκλογών στο κρατίδιο της Βαυαρίας, τον ερχόμενο Οκτώβριο, όπου υπάρχει ενδεχόμενο οι Χριστιανοκοινωνιστές να χάσουν την μέχρι πρότινος δεδομένη αυτοδυναμία τους.

Κύρια αιτία είναι η συνεχής ενίσχυση του ακροδεξιού και αντιμεταναστευτικού κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), το οποίο δημοσκοπικά προβλέπεται να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση στην Βαυαρία – ένα από τα πλουσιότερα κρατίδια της Γερμανίας.
Πηγή: skai.gr