Τελεσίγραφο Ζάεφ στους διαδηλωτές: Δεν θα επιτρέψουμε τη χρήση βίας

Σε τελεσίγραφο προς τους διαδηλωτές που διαμαρτύρονται κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών προέβη τη Δευτέρα η κυβέρνηση Ζάεφ δια του υπουργείου Εσωτερικών, διαμηνύοντας ότι θα τηρήσει σκληρή στάση στις διαδηλώσεις  την επομένη των σοβαρών επεισοδίων στην σκοπιανή πρωτεύουσα και της απόπειρας εισβολής στη Βουλή. 

Το υπουργείο Εσωτερικών της γείτονος επισημαίνει ότι σέβεται «το δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία, αλλά δεν θα επιτρέψει τη χρήση βίας και βίαιης εισβολής, καθώς και τη διατάραξη της δημόσιας τάξης και ειρήνης, απευθύνοντας έκκληση για έκφρασης της δημόσιας άποψης με δημοκρατική τρόπο».

Το σκοπιανό υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε ότι κατά τα σοβαρά επεισόδια το βράδυ της Κυριακής τραυματίστηκαν επτά αστυνομικοί και συνελήφθησαν 25 διαδηλωτές. 

«Στη χθεσινή δημόσια διαμαρτυρία στα Σκόπια, μέρος των διαδηλωτών χρησιμοποίησαν εκρηκτικές συσκευές και βίαια έσπρωξαν την περίφραξη, ενώ επιχείρησαν να εισέλθουν δια της βίας στο Κοινοβούλιο. Προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση της κατάστασης και η βίαιη εισβολή στο Κοινοβούλιο, και ενεργώντας σύμφωνα με τις διαδικασίες, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων» διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών.

Οι διαδηλώσεις οργανώθηκαν μέσω των κοινωνικών δικτύων, ως αντίδραση στη Συμφωνία των Πρεσπών. 

Διαδήλωση κατά της κυβέρνησης Ζάεφ και της συμφωνίας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το μεσημέρι και στο Μοναστήρι, κυρίως από οπαδούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, με τον πρόεδρο του κόμματος Χρίστιαν Μικόφσι να κάνει λόγο για «μεγάλη προδοσία». «Δεν θα στηρίξουμε την αλλαγή του συντάγματος» διαμηνύει το κόμμα.

Το επόμενο Σάββατο θα πραγματοποιηθεί νέο συλλαλητήριο στα Σκόπια, που αναμένεται να είναι μεγαλύτερο από της Κυριακής, καθώς θα λάβουν μέρος ομογενείς οι οποίοι αντιτίθενται σφόδρα στη συμφωνία Ελλάδας – Σκοπίων.
Πηγή: skai.gr - Σ.Κ