Μέι: Ενίσχυση του NHS με το «μέρισμα από το Brexit»

Η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι προανήγγειλε με συνέντευξή της στην τηλεόραση του BBC ότι το σύστημα δημόσιας υγείας στην Αγγλία (NHS England) θα λαμβάνει 20 δισεκατομμύρια λίρες το χρόνο περισσότερα ως το 2024 μέσω κρατικής χρηματοδότησης.

Όπως σχολίασε, είναι ένα δώρο της κυβέρνησής της για τα 70 χρόνια από τη θέσπιση της υπηρεσίας δημόσιας υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτό σημαίνει ότι ο σημερινός προϋπολογισμός ύψους 114 δισεκατομμυρίων λιρών για το NHS θα αυξάνεται κατά 3,4% κατά μέσο όρο ετησίως για τα επόμενα πέντε χρόνια (συνυπολογίζοντας τον πληθωρισμό).

Το αίτημα των φορέων του ίδιου του NHS, οργανώσεων πολιτών και πολιτικών για αυξημένο προϋπολογισμό για τη δημόσια υγεία ήταν επιτακτικό, καθώς οι ελλείψεις που παρατηρούνται είναι ορατές σε κάθε βαθμίδα περίθαλψης.

Η ανακοίνωση της κ. Μέι έγινε λοιπόν δεκτή με ικανοποίηση από μια μερίδα σχολιαστών, ωστόσο δε λείπουν οι αντιδράσεις.

Αυτές εστιάζονται στις πηγές χρηματοδότησης που επικαλέστηκε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, πέρα από τις αναμενόμενες αυξήσεις σε φόρους και σε κρατικό δανεισμό. Όπως είπε η κα Μέι, τα πρόσθετα χρήματα θα προέλθουν το «μέρισμα από το Brexit», δηλαδή από τα χρήματα που η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα εξοικονομηθούν από την έξοδο της χώρας από την ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος οι υποστηρικτές του Brexit, συμπεριλαμβανομένου του Μπόρις Τζόνσον, ταξίδευαν ανά τη βρετανική επικράτεια με ένα κόκκινο λεωφορείο που διαφήμιζε την εξοικονόμηση 350 εκατομμυρίων λιρών την εβδομάδα από την έξοδο από την ΕΕ, ποσό που θα κατέληγε στο NHS.

Ο ισχυρισμός αυτός είχε λοιδωρηθεί και απορριφθεί από ειδικούς ως ψευδής και ανακριβής. Η κα Μέι δε δίστασε, πάντως, να αναφερθεί στο λεωφορείο αυτό και στον ισχυρισμό των Brexiteers τονίζοντας στη συνέντευξή της ότι η υπόσχεσή της σημαίνει πως το NHS θα λαμβάνει το 2024 περίπου 600 εκατομμύρια λίρες την εβδομάδα περισσότερες από σήμερα.

Η αναφορά της πρωθυπουργού σε «μέρισμα από το Brexit» απορρίφθηκε από τους Εργατικούς της αντιπολίτευσης ως «υποθετικά έσοδα», ενώ ο έγκριτος οικονομικός αναλυτής Πολ Τζόνσον, διευθυντής του Ινστιτούτου Δημοσιονομικών Μελετών, σχολίασε μέσω Twitter ότι «δεν υπάρχει μέρισμα από το Brexit».

Άκρως επικριτική εμφανίστηκε και η βουλευτής των κυβερνώντων Συντηρητικών Σάρα Γουόλαστον, ένθερμη πολέμιος του Brexit αλλά και γιατρός και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής Περίθαλψης, που χαρακτήρισε τα περί μερίσματος από το Brexit «ανοησίες».

Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο