Κλείσιμο

Νέα ανταρσία κατά της Μέι στο νομοσχέδιο για το Brexit

Χωρίς συμφωνία με τους επικεφαλής των «ανταρτών» βουλευτών στο κόμμα της έληξε η προσπάθεια της Τερέζα Μέι να τους πείσει να μην αντιταχθούν στην κυβέρνηση στη συνέχεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας έγκρισης του νομοσχεδίου για το Brexit.

Το μεγάλο αγκάθι για την κυβέρνηση στη νομοθετική διαδικασία είναι η πρόταση τροπολογίας που ορίζει ότι σε περίπτωση απόρριψης της τελικής συμφωνίας του Brexit από τους βουλευτές με τη λεγόμενη «ουσιώδη ψήφο» στη Βουλή των Κοινοτήτων, τότε θα πρέπει να είναι οι βουλευτές που θα έχουν τον τελικό λόγο για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση έχει πει πως απόρριψη της συμφωνίας θα σημάνει αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, με όσες αρνητικές συνέπειες θα συνεπαγόταν κάτι τέτοιο. Αντίθετα, οι περισσότεροι βουλευτές θα ήθελαν επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας με την ΕΕ, έστω και αν αυτό σήμαινε παράταση της διαδικασίας εξόδου όπως την ορίζει το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, είτε ακόμα και νέο δημοψήφισμα ή πάγωμα του Brexit.

Η τροπολογία είχε εγκριθεί σε πρώτη φάση από τη Βουλή των Λόρδων, αλλά απορρίφθηκε την Τρίτη από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Οι αντάρτες βουλευτές των Συντηρητικών συντάχθηκαν εν τέλει με την κυβέρνηση λέγοντας ότι έλαβαν διαβεβαιώσεις της τελευταίας στιγμής από την πρωθυπουργό ότι οι ανησυχίες τους θα ληφθούν υπόψη σε μία νέα τροπολογία που θα καταθέσει η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή των Λόρδων τη Δευτέρα, όταν και θα συνεχιστεί η νομοθετική διαδικασία.

Ο επικεφαλής των φιλοευρωπαίων ανταρτών Συντηρητικών βουλευτών Ντόμινικ Γκριβ, όπως και άλλοι, είπαν ότι η κυβέρνηση είχε αποδεχθεί στις μεταξύ τους συζητήσεις ότι η κυβερνητική τροπολογία θα αποδεχόταν όρους μίας συμβιβαστικής τροπολογίας που είχε ετοιμάσει ο ίδιος ο κ. Γκριβ. Οι όροι αυτοί θα μείωναν πολύ την πιθανότητα εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Παρόλα αυτά, την Πέμπτη επιβεβαιώθηκε ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί τέτοιους όρους, με αποτέλεσμα ο κ. Γκριβ και οι συν αυτώ να σχεδιάζουν να καταθέσουν αυτούσια την τροπολογία τους τη Δευτέρα στη Βουλή των Λόρδων, ενάντια στην κυβέρνηση την οποία κατηγορούν για αθέτηση υπόσχεσης.

Οι εκτιμήσεις των πολιτικών σχολιαστών είναι πως η τροπολογία θα εγκριθεί εκ νέου από τη Βουλή των Λόρδων, με αποτέλεσμα να επιστρέψει ξανά στη Βουλή των Κοινοτήτων την προσεχή Τετάρτη, σε μία διαδικασία που είναι γνωστή ως νομοθετικό «πινγκ-πονγκ» μεταξύ των δύο Βουλών.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο