Βαθαίνει η κρίση στην γερμανική κυβέρνηση

Σε βαθιά κρίση βρίσκεται ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Γερμανία, με αφορμή την ρήξη ανάμεσα στην καγκελάριο Μέρκελ και τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, για την προσφυγική πολιτική.

Το πρωί υπήρχαν ανεπιβεβαίωτα δημοσιεύματα πως ο κ. Ζεεχόφερ έχει αποφασίσει να θέσει τέλος στην χρόνια συνεργασία των Χριστιανοκοινωνιστών με τους Χριστιανοδημοκράτες της κ. Μέρκελ, αν και τελικά αποδείχτηκε πως τα δημοσιεύματα οφειλόταν σε αναρτήσεις φαρσέρ στο Twitter. Τουλάχιστον ένας βουλευτής της βαυαρικής παράταξης είχε σπεύσει να διαψεύσει ότι έχει ληφθεί απόφαση για διαζύγιο.

Η κρίση ωστόσο παραμένει άλυτη από τις αρχές της εβδομάδας, όταν η κ. Μέρκελ αρνήθηκε να προσυπογράψει πρόταση του υπουργού Εσωτερικών, η οποία προβλέπει ότι οι γερμανικές Αρχές θα μπορούν να αρνούνται είσοδο σε πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν ήδη καταθέσει αίτηση για άσυλο σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Ζεεχόφερ έχει απειλήσει να δράσει μονομερώς, αξιοποιώντας την υπουργική του εξουσία και ουσιαστικά προσπερνώντας την καγκελάριο.

Η κ. Μέρκελ από την πλευρά της είναι αντίθετη σε οιαδήποτε μονομερή λύση, καθώς φοβάται πως κατ’ αυτόν τον τρόπο θα διαλυθεί η ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου. Έχει αντιπροτείνει την σύναψη διμερών συμφωνιών με χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, μέσω των οποίων εισέρχονται οι περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες στην Ευρώπη.

Ωστόσο, η περιφερειακή κυβέρνηση του κρατιδίου της Βαυαρίας έχει απορρίψει τις προτάσεις της κ. Μέρκελ, αντιτείνοντας πως δεν προσβλέπει σε ευρωπαϊκή λύση στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ του Ιουνίου, καθώς οι εταίροι δεν έχουν κατορθώσει να βρουν κοινό τόπο μετά από τρία χρόνια προσπαθειών.

Υπέρ της κ. Μέρκελ έχει ταχθεί το τρίτο μέλος του κυβερνητικού μπλοκ, οι Σοσιαλδημοκράτες, με την επικεφαλής Αντρέα Νάλες να επισημαίνει πως εάν ο κ. Ζεεχόφερ δράσει μονομερώς είναι πρακτικά αδύνατο να υπάρξει συμφωνία.
Πηγή: skai.gr