KOΣΜΟΣ


Υεμένη: Δεκάδες νεκροί σε μάχες κοντά στην πόλη Χοντάιντα

Σφοδρές μάχες με τουλάχιστον 39 νεκρούς, στις τάξεις των σιιτών ανταρτών και των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων κοντά στη Χοντάιντα, στη δυτική Υεμένη, τη δεύτερη ημέρα της ευρείας κλίμακας επιχείρησης η οποία στοχοθετεί το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της πόλης και εγείρει ανησυχίες περί διακοπής του εφοδιασμού εκατομμυρίων αμάχων, η επιβίωση των οποίων εξαρτάται από την ανθρωπιστική βοήθεια.

 
Σφοδρές μάχες με τουλάχιστον 39 νεκρούς, στις τάξεις των σιιτών ανταρτών και των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων κοντά στη Χοντάιντα, στη δυτική Υεμένη, τη δεύτερη ημέρα της ευρείας κλίμακας επιχείρησης η οποία στοχοθετεί το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της πόλης και εγείρει ανησυχίες περί διακοπής του εφοδιασμού εκατομμυρίων αμάχων, η επιβίωση των οποίων εξαρτάται από την ανθρωπιστική βοήθεια.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε το λιμάνι, μέσω του οποίου διέρχεται το μεγαλύτερο μέρος των εμπορευμάτων και της βοήθειας που μπαίνουν στη χώρα, να μείνει ανοιχτό, για να αποφευχθεί η επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Υεμένη, που ήδη χαρακτηρίζεται η «χειρότερη στον κόσμο».

Το λιμάνι παραμένει ανοικτό παρά τις εχθροπραξίες, διαβεβαίωσε το Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Νταούντ Φάντελ.

Κατά στρατιωτικές και ιατρικές πηγές, μάχες εκτυλίσσονται περίπου 2 χιλιόμετρα από την είσοδο του αεροδρομίου της πόλης, στο νότιο τμήμα της.

«Δεν προσεγγίζουμε το λιμάνι» ακόμη, και «δεν έχουμε την πρόθεση να καταστρέψουμε τις υποδομές» του, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Υεμένης Χάλεντ Αλγεμένι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Νέα Υόρκη. Οι επιχειρήσεις διεξάγονται «σε μια περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο, όχι όμως στο λιμάνι. Το λιμάνι είναι εντελώς εκτός (της ζώνης) των επιχειρήσεων» σε αυτή τη φάση, επέμεινε ο ίδιος.

Τρία επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι της στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, που επενέβη το 2015 στον πόλεμο στο πλευρό της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Υεμένης, υποστήριζαν τις επιχειρήσεις εναντίον των ανταρτών, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές.

Οι σιίτες αντάρτες Χούθι προβάλλουν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σθεναρή αντίσταση στις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις. Ελεύθεροι σκοπευτές σκότωσαν και τραυμάτισαν πολλούς στρατιώτες, ανέφεραν τραυματιοφορείς.

Ο πρόεδρος της Υεμένης Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Χάντι μετέβη την Πέμπτη στο Άντεν, προσωρινή πρωτεύουσα και έδρα της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησής του. Επρόκειτο για την πρώτη του επίσκεψη στην εμπόλεμη χώρα έπειτα από έναν χρόνο και πλέον.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SABA, ο Χάντι, ο οποίος ζει εξόριστος στο Ριάντ εδώ και χρόνια, πήγε στο Άντεν για να «επιβλέψει» τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην επαρχία Χοντάιντα.

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στην Αλ Ντουράιμι, νότια του αεροδρομίου της ομώνυμης πρωτεύουσας της επαρχίας, είδε ασθενοφόρα να διακομίζουν νεκρούς και τραυματίες στρατιωτικούς και ενισχύσεις να κινούνται προς το μέτωπο.

Σύμφωνα με το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (NRC), πολλοί κάτοικοι στην πόλη Χοντάιντα είναι αποκλεισμένοι μέσα στα σπίτια τους, την ώρα που οι βομβαρδισμοί ακούγονται να πλησιάζουν όλο και περισσότερο.

Στη Χοντάιντα ζουν περίπου 600.000 κάτοικοι, οι μισοί από τους οποίους είναι παιδιά, κατά εκτιμήσεις του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF).

Η μάχη για τη Χοντάιντα είναι η σημαντικότερη που εκτυλίσσεται στην Υεμένη από το καλοκαίρι του 2015, όταν μια επίθεση των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων τους επέτρεψε να ανακτήσουν πολλές περιοχές στον νότο και να εξασφαλίσουν τον έλεγχο του Άντεν, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας όπου επίσης βρίσκεται ένα κρίσιμης σημασίας λιμάνι.

Η Χοντάιντα, όπου βρίσκεται το σημαντικότερο λιμάνι της χώρας, στην Ερυθρά Θάλασσα, αποτελεί στόχο μεγάλης στρατηγικής σημασίας. Σκοπός των επιχειρήσεων της συμμαχίας είναι η κατάληψη του αεροδρομίου, του λιμανιού και του δρόμου που οδηγεί στη Σαναά, δήλωσε ο εκπρόσωπός της Τούρκι αλ Μάλικι την Τετάρτη.

Απώτερος στόχος της συμμαχίας είναι να αποκόψει όλες τις οδούς ανεφοδιασμού των Χούθι, που η Σαουδική Αραβία χαρακτηρίζει ενεργούμενα του Ιράν, του μεγάλου αντιπάλου της στην περιοχή, ώστε να τους «γονατίσει», να αναγκαστούν να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου και να συνθηκολογήσουν.

Οι Χούθι ανέφεραν μέσω του τηλεοπτικού τους δικτύου, του Αλ Μασίρα, ότι έπληξαν την Τετάρτη ένα πλοίο της συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας με δύο πυραύλους ενώ έπλεε στα ανοικτά της πόλης. Η πληροφορία αυτή δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

Η συμμαχία υπό την ηγεσία του Ριάντ ανέφερε από την πλευρά της ότι συστοιχία των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας αναχαίτισε έναν βαλλιστικό πύραυλο που είχαν εκτοξεύσει οι σιίτες αντάρτες εναντίον του νότιου τμήματος του βασιλείου. Δεν αναφέρθηκαν θύματα.

Στη Νέα Υόρκη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «επανέλαβε την έκκλησή του» να επιτραπεί να «παραμείνουν ανοικτά τα λιμάνια στη Χοντάιντα και στη Σάλιφ», βορειότερα, για να μπορέσουν να συνεχιστούν οι παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως δήλωσε έπειτα μια συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών που διήρκεσε δύο ώρες ο ρώσος πρεσβευτής Βασίλι Νεμπένζια. Μια πρόταση της Σουηδίας, η οποία προέβλεπε το Συμβούλιο Ασφαλείας να ζητήσει την άμεση παύση των εχθροπραξιών προκειμένου να δοθεί μια ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση των ανταρτών από την πόλη και το λιμάνι της, δεν εξασφάλισε την απαραίτητη υποστήριξη.

Την Τετάρτη, ΜΚΟ εκτίμησαν ότι η επίθεση στη Χοντάιντα «πιθανόν θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τον άμαχο πληθυσμό» σε επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Χαρακτήρισαν «ακατανόητη» σε αυτό το πλαίσιο τη διοργάνωση μιας διεθνούς συνόδου δωρητών για τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στην Υεμένη, που προβλέπεται να γίνει στα τέλη του Ιουνίου στο Παρίσι. Η κυβέρνηση της Γαλλίας πάντως επανέλαβε ότι σκοπεύει να φιλοξενήσει τη σύνοδο.

πηγή: ΑΜΠΕ
 
Βενεζουέλα: Τουλάχιστον 29 κρατούμενοι νεκροί μετά από βίαιες συγκρούσεις
Ο Όσκαρ Βαρέλο, επικεφαλής της δημόσιας ασφάλειας για την πολιτεία Portuguesa, δήλωσε ότι τουλάχιστον 19...
25.05.2019, 09:39
Αφγανιστάν: Τρεις νεκροί, δεκάδες τραυματίες σε επίθεση σε τέμενος
Κατά το υπουργείο Εσωτερικών, ανάμεσα στα θύματα ήταν ο ιμάμης Σαμιουλά Ραϊχάν, ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ...
25.05.2019, 09:19
Ευρωεκλογές 2019: Ο χαρακτήρας της σημερινής ΕΕ σε πέντε αριθμούς
Η μεγαλύτερη διεύρυνση της Ένωσης πραγματοποιήθηκε το 2004 με την είσοδο δέκα χωρών: οκτώ από αυτές ανήκαν...
25.05.2019, 08:48
Δικαστής απαγόρευσε τη χρήση κονδυλίων για τείχους στα σύνορα με το Μεξικό
Η δικαστική διαταγή παρακωλύει τη χρήση 1 δισεκ. δολαρίων από το υπουργείο Αμύνης στην Αριζόνα και το Τέξας...
25.05.2019, 07:41
Ευρωεκλογές 2019: Απρόσμενη άνοδος των Πρασίνων στην Ιρλανδία
Το κεντροδεξιό κόμμα Φίνε Γκαέλ του πρωθυπουργού Λίο Βαράντκαρ οδεύει να κερδίσει δύο έδρες στο ΕΚ, ενώ το...
25.05.2019, 07:36
Στους 13 οι τραυματίες από την έκρηξη στη Λιόν, αναζητείται ένας ποδηλάτης
Το δέμα ή βαλίτσα, όπως το περιέγραψαν κάποιοι μάρτυρες, περιείχε βίδες και καρφιά, σύμφωνα με αστυνομικές...
24.05.2019, 22:34
Οι ΗΠΑ συμφώνησαν να πουλήσουν όπλα σε Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ
Η κυβέρνηση "επικαλέστηκε μια ομιχλώδη νομοθετική διάταξη" περί εξαγωγής κατευθυνόμενων πυρομαχικών...
24.05.2019, 21:25
Τερέζα Μέι: Η σύντομη θητεία, τα αρνητικά ρεκόρ και το Βrexit κληροδότημα
Η εφημερίδα Evening Standard υποστηρίζει ότι η ομιλία για την παραίτησή της υπέδειξε μία θητεία που θα ήταν...
24.05.2019, 20:46
Ακόμα 1.500 αμερικανούς στρατιώτες στέλνει ο Τραμπ στην Μέση Ανατολή
Κλιμακώνεται η αμερικανική παρουσία στην Μέση Ανατολή καθώς αυξάνεται η ένταση με το Ιράν.
24.05.2019, 20:42
Βόρεια Κορέα: Η Ουάσινγκτον υπεύθυνη για τις αποτυχημένες συνομιλίες
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μπορούσαν να μας μετακινήσουν ούτε στο ελάχιστο με την τακτική τους και όσο...
24.05.2019, 20:34

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.