Βουλγαρικό χαστούκι στον Ιβανόφ: Αρνήθηκε να τον δει ο Μπορίσοφ

Βουλγαρικό «χαστούκι» στον εθνικιστή πρόεδρο της ΠΓΔΜ για το Σκοπιανό.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ ακύρωσε προγραμματισμένη συνάντησή του με τον σκοπιανό πρόεδρο Γκιόργκι Ιβανόφ, στον απόηχο της άρνησης του τελευταίου να υπογράψει την συμφωνία που επετεύχθη την Τρίτη μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων.

Η Σόφια έχει επανειλημμένα ταχθεί υπέρ συμφωνίας που θα ανοίγει τον δρόμο για ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο NATO. Αντίθετα, χθες ο κ. Ιβανόφ έθεσε τέλος σε συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ για τη συμφωνία μετά από μόλις δύο λεπτά.

«Η θέση μας [για το ονοματολογικό] είναι σαφής», ανακοίνωσε η βουλγαρική κυβέρνηση, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο BTA. «Η θέση του προέδρου της [ΠΓΔΜ] είναι εξίσου ξεκάθαρη. Δεν βλέπουμε λόγο να μας χρησιμοποιήσουν στις εσωτερικές πολιτικές συζητήσεις στα Σκόπια».

Ο κ. Ιβανόφ άφησε αιχμές για την στάση του κ. Μπορίσοφ, τον οποίο κατηγόρησε πως επιλέγει πλευρές τη στιγμή μάλιστα που η Βουλγαρία έχει την εξάμηνη προεδρία της ΕΕ.

Στην ανακοίνωση, η Σόφια υπογράμμισε πως η ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και στο NATO είναι «κομβικής σημασίας» για την μελλοντική ανάπτυξη της χώρας και «δεν πρέπει να αμφισβητηθεί».

Ο μοναδικός αξιωματούχος που συναντήθηκε με τον κ. Ιβανόφ ήταν ο βούλγαρος ομόλογός του Ρούμεν Ράντεφ, ο οποίος, σύμφωνα με το BTA, τον κάλεσε να αποκαταστήσει άμεσα τον διάλογο με άλλους κυβερνητικούς θεσμούς ώστε να μην χαθούν οι ευρω-ατλαντικές προοπτικές που παρουσιάζονται για τα Σκόπια.
Πηγή: skai.gr
TAGS: ΠΓΔΜ