Ενδοκυβερνητική κρίση με αφορμή το προσφυγικό στη Γερμανία

Σοβαρούς κλυδωνισμούς υφίσταται ο κυβερνητικός συνασπισμός της Άνγκελα Μέρκελ στην Γερμανία, με αιχμή διαφωνίες για την μεταναστευτική πολιτική ανάμεσα στους Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου και τους Χριστιανοκοινωνιστές «αδελφούς» τους στην Βαυαρία.

Αιτία είναι η άρνηση της κ. Μέρκελ να προσυπογράψει πρόταση του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, η οποία προβλέπει ότι οι γερμανικές Αρχές θα μπορούν να αρνούνται είσοδο σε πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν ήδη καταθέσει αίτηση για άσυλο σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή έχουν ήδη απορριφθεί.

Σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης ο κ. Ζεεχόφερ, επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών, έχει προειδοποιήσει την καγκελάριο πως εάν δεν υπάρξει συμβιβασμός είναι διατεθειμένος να εφαρμόσει την πρότασή του μονομερώς, χρησιμοποιώντας τις υπουργικές του εξουσίες. Η καγκελάριος από την πλευρά της θέλει να αποφύγει οιαδήποτε πρωτοβουλία θα μπορούσε να υπονομεύσει μια κοινή ευρωπαϊκή λύση για την πολιτική ασύλου.

Η κρίση άρχισε το βράδυ της Δευτέρας όμως το πρωί της Πέμπτης είχε φτάσει σε τέτοιο σημείο που διακόπηκε η συνεδρίαση της κάτω Βουλής ώστε να υπάρξουν ξεχωριστές συνεδριάσεις των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του κάθε κόμματος σχετικά με την πολιτική για το άσυλο.

Ο κ. Ζεεχόφερ απολαμβάνει την πλήρη στήριξη των βουλευτών του στην Μπούντεσταγκ ενώ αντίθετα η κ. Μέρκελ φαίνεται πως αντιμετωπίζει κριτική από την δική της ΚΟ.

Η κ. Μέρκελ συναντήθηκε με τον κ. Ζεεχόφερ
και άλλους ανώτερους αξιωματούχους το βράδυ της Τετάρτης, χωρίς όμως να βρεθεί η χρυσή τομή.

Όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο dpa, η κ. Μέρκελ προσέφερε στον υπουργό Εσωτερικών ένα συμβιβασμό, προτείνοντας την επιδίωξη διμερών συμφωνιών με χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, που υποδέχονται το μεγαλύτερο μέρος των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Ο κ. Ζεεχόφερ μάλιστα έχει τηρήσει αποστάσεις από την καγκελάριο τις τελευταίες ημέρες.

Έχει συναντηθεί με τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς – ο οποίος επιδιώκει την δημιουργία καταυλισμών για αιτούντες άσυλο εκτός ΕΕ – και έχει προσκαλέσει στο Βερολίνο τον νέο ΥΠΕΣ της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι, ηγέτη της ακροδεξιάς Λέγκας, ο οποίος θέλει να απελάσει εκατοντάδες χιλιάδες παράτυπους μετανάστες.
Πηγή: skai.gr