Αύξηση ορίων συνταξιοδότησης στη Ρωσία για πρώτη φορά από την εποχή Στάλιν

Την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στη Ρωσία για πρώτη φορά μετά από σχεδόν έναν αιώνα πρότεινε η κυβέρνηση.

Η αλλαγές των ηλικιών συνταξιοδότησης αναμένεται να αρχίσουν σταδιακά από το επόμενο έτος. Η πρόταση της κυβέρνησης θα πρέπει πρώτα να επικυρωθεί από την Βουλή.

Το όριο για τους άνδρες, που σήμερα είναι τα 60 έτη ζωής, θα αυξηθεί κατά πέντε χρόνια έως το 2028. Για τις γυναίκες το υφιστάμενο όριο είναι τα 55 χρόνια, ένα από τα χαμηλότερα στον κόσμο, και θα αυξηθεί κατά οκτώ έτη έως το 2034.

Τα σημερινά όρια καθιερώθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1930, επί Σοβιετικής Ένωσης και υπό την ηγεσία του Ιωσήφ Στάλιν. Ωστόσο, το χρόνιο δημογραφικό πρόβλημα της Ρωσίας σημαίνει πως το συνταξιοδοτικό κόστος αποτελεί όλο και μεγαλύτερη επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό.

Παρουσιάζοντας τις αλλαγές, ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ υποστήριξε πως η μεταβολή των ορίων συνταξιοδότησης θα επιτρέψει στο Κρεμλίνο να εξοικονομήσει πόρους που θα διοχετευτούν εν μέρει σε αύξηση των συντάξεων πάνω από τον ρυθμό του πληθωρισμού.

Ωστόσο, η αλλαγή του ασφαλιστικού χάρτη είναι αναμένεται να προκαλέσει βαθιά λαϊκή ενόχληση, με συνδικάτα να έχουν ήδη ταχθεί κατά του μέτρου.
Πηγή: skai.gr
TAGS: Ρωσία