Η Βρετανία χαλαρώνει τα όρια για μετανάστευση ξένων γιατρών

Την χαλάρωση των κανόνων μετανάστευσης ώστε να επιτρέπεται η είσοδος στο Ηνωμένο Βασίλειο περισσότερων ξένων μη Ευρωπαίων εργαζομένων στα ιατροφαρμακευτικά επαγγέλματα αναμένεται να ανακοινώσει η βρετανική κυβέρνηση.

Την Παρασκευή, σύμφωνα με το BBC, το υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται να επιβεβαιώσει ότι οι ξένοι γιατροί και νοσηλευτές θα εξαιρούνται στο εξής από τα αριθμητικά όρια στην έκδοση βίζας.

Το όριο, που είχε επιβληθεί επί υπουργίας Τερέζα Μέι, έθετε πλαφόν 20.700 άτομα το χρόνο για τους μη κοινοτικούς ειδικευμένους εργαζομένους.

Οι διοικητές της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας (NHS), ωστόσο, υποστήριζαν σταθερά τα τελευταία χρόνια ότι οι κανόνες καθιστούν δύσκολη την πρόσληψη απαραίτητου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού από χώρες εκτός ΕΕ.

Οι προτεινόμενες αλλαγές αφορούν τις βίζες της λεγόμενης Κατηγορίας 2, που χορηγούνται σε εργαζόμενους με υψηλή ειδίκευση οι οποίοι προέρχονται από χώρες εκτός ΕΕ και της Ελβετίας.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα οι «Financial Times» αποκάλυψαν ότι παρά τη λειψανδρία στο NHS το υπουργείο Εσωτερικών απέρριψε 2.360 αιτήσεις από γιατρούς τέτοιων τρίτων χωρών μέσα σε διάστημα πέντε μηνών, λόγω του ισχύοντος ορίου.

Μόνο στα δημόσια νοσοκομεία της Αγγλίας το Φεβρουάριο χήρευαν 35.000 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού και σχεδόν 10.000 γιατρών.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, το 12,5% των μελών προσωπικού του NHS προέρχεται από το εξωτερικό. Το ποσοστό ανεβαίνει στο 45% σε ορισμένες ειδικότητες γιατρών, όπως παιδοκαρδιολόγοι και νευροχειρουργοί.

Σημειώνεται ότι η Τερέζα Μέι επιμένει ότι ισχύει ο εδώ και χρόνια δεδηλωμένος στόχος της κυβέρνησης των Συντηρητικών για επίτευξη μείωσης του καθαρού αριθμού μεταναστών προς το Ηνωμένο Βασίλειο σε δεκάδες χιλιάδες το χρόνο.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία, ωστόσο, δείχνουν ότι ο αριθμός αυτός κυμαίνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια σε περισσότερους από 230.000 μετανάστες.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο