Με «επιχείρηση» απειλεί ο Ερντογάν τον οίκο Moody’s

Η Τουρκία μπορεί να διενεργήσει «επιχείρηση» εναντίον του οίκου αξιολόγησης Moody’s μετά τις εκλογές της επόμενης Κυριακής, απείλησε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η απειλή ήλθε λιγότερο από δύο εβδομάδες αφότου ο οίκος έθεσε την Άγκυρα υπό παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση του αξιόχρεού της, κι ενώ είχε προηγηθεί υποβάθμιση κατά μια μονάδα στα μέσα Μαρτίου.

«Θεού θέλοντος θα εκτελέσουμε επιχείρηση εναντίον της Moody’s μετά τις 24 Ιουνίου», είπε ο κ. Ερντογάν, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu. Δεν διευκρίνισε τι εννοεί.

Υποσχέθηκε επίσης πως εάν επανεκλεγεί στην προεδρία θα άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο του 2016, λίγες ημέρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Ο κ. Ερντογάν έχει επανειλημμένα μιλήσει εχθρικά για τους οίκους αξιολόγησης στο παρελθόν. Έχει επίσης καταγγείλει συνωμοσίες διεθνών παραγόντων σε βάρος της τουρκικής οικονομίας, ειδικά εναντίον της τουρκικής λίρας, με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησής του.

Ο τούρκος πρόεδρος είναι υπέρμαχος μη συμβατικής νομισματικής πολιτικής, απορρίπτοντας τα υψηλά επιτόκια ακόμα και σε περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού. Τείνει παράλληλα να παρεμβαίνει, έμμεσα ή άμεσα, στο έργο της θεωρητικά ανεξάρτητης κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας.

Η στάση του κ. Ερντογάν έχει προβληματίσει τις αγορές, οι οποίες αποστασιοποιήθηκαν από την τουρκική λίρα μετά τις δηλώσεις του, τον περασμένο μήνα, ότι σχεδιάζει να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στην χάραξη της νομισματικής πολιτικής μετεκλογικά.

Παρά την στάση Ερντογάν, η Τράπεζα της Τουρκίας έχει αυξήσει δύο φορές το βασικό επιτόκιό της τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, ειδικά μετά την δημοσιοποίηση των στοιχείων που φανέρωσαν πως ο πληθωρισμός «σκαρφάλωσε» στο 12,15% τον Μάιο.
Πηγή: skai.gr