Ένας χρόνος από την τραγωδία του Πύργου Γκρένφελ

Με σειρά εκδηλώσεων τιμά η Βρετανία τη μνήμη των 72 θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στον Πύργο Γκρένφελ του δυτικού Λονδίνου, από την οποία συμπληρώνεται σήμερα ένας χρόνος.

54 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, την ώρα που ξέσπασε η φωτιά σε διαμέρισμα του τέταρτου ορόφου, η 22ώροφη απανθρακωμένη πολυκατοικία και πολλά άλλα κτίρια της βρετανικής πρωτεύουσας φωτίστηκαν σε πράσινο χρώμα.

Από το βράδυ της Τετάρτης σε τοπική εκκλησία ξεκίνησε αγρυπνία, με τη σιωπή των πιστών να διακόπτεται κάθε μία ώρα για την ανάγνωση προσευχών, ενώ στη 1.30π.μ. αναγνώστηκαν και τα ονόματα των θυμάτων.

Πολλές άλλες επιμνημόσυνες λειτουργίες πραγματοποιούνται σε ναούς, μουσουλμανικά τεμένη και εβραϊκές συναγωγές, ενώ στις 12 το μεσημέρι θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή σε όλη τη χώρα.

Το βράδυ θα πραγματοποιηθεί σιωπηρή πορεία από κατοίκους προς τον Πύργο.

Ο Πύργος Γκρένφελ έχει καλυφθεί με λευκό μουσαμά με τέσσερις μεγάλες καρδιές επικολλημένες σε κάθε πλευρά.

Η πρωθυπουργός Μέι επανέλαβε χθες ότι μετανιώνει για το γεγονός ότι δε συναντήθηκε αμέσως μετά από την τραγωδία με τους επιζώντες και τους συγγενείς των θυμάτων.

Σύμφωνα με τον τοπικό δήμο του Κένσιγκτον και Τσέλσι, 52 νοικοκυριά από το Γκρένφελ παραμένουν σε προσωρινό κατάλυμα ένα χρόνο μετά από την πυρκαγιά και 83 έχουν βρει μόνιμο νέο σπίτι. Ακόμα 68 ζουν σε «έκτακτες» εγκαταστάσεις, όπως ξενοδοχεία, φίλους και συγγενείς.

Το μέλος της οργάνωσης «Δικαιοσύνη για το Γκρένφελ» Υβέτ Γουίλιαμς δήλωσε στο BBC ότι θέλει το Γκρένφελ «να μείνει στις συνειδήσεις του έθνους».
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο