Γιλντιρίμ: Απειλή για μελλοντική ειρήνη το κλείσιμο τζαμιών από την Αυστρία

Η απόφαση της Αυστρίας να κλείσει επτά τεμένη και να εξετάσει απέλαση δεκάδων ιμάμηδων που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό συνιστά πολυδιάστατη απειλή για την σχέση μεταξύ της Ευρώπης και του μουσουλμανικού κόσμου και θα πρέπει να αλλάξει, προειδοποίησε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ.

«Η απόφαση του αυστριακού καγκελαρίου και της αυστριακής κυβέρνησης συνιστά μια μεγάλη απειλή για την Ευρώπη του μέλλοντος, την μελλοντική ειρήνη, τον διάλογο μεταξύ θρησκειών και πολιτισμών», δήλωσε ο κ. Γιλντιρίμ, σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον βούλγαρο ομόλογό του Μπόικο Μπορίσοφ.

Η Τουρκία συνδέεται άμεσα με την υπόθεση. Η διοίκηση ενός εκ των επτά τζαμιών συνδεόταν με την τουρκική εθνικιστική οργάνωση Γκρίζοι Λύκοι, ενώ πολλοί από τους 40 ιμάμηδες που εξετάζονται μισθοδοτούνται από βραχίονα της διεύθυνσης θρησκευτικών υποθέσεων της Άγκυρας.

«Η περιοχή μας χρειάζεται ειρήνη», είπε ο κ. Γιλντιρίμ, σημειώνοντας πως «ισλαμοφοβικές» ενέργειες εμποδίζουν την άνθιση των ευρωπαϊκών αξιών. Προσέθεσε ότι είναι «πολύ ατυχές» ότι η πρωτοβουλία της Βιέννης ήλθε λίγες εβδομάδες προτού αναλάβει την εξάμηνης διάρκειας προεδρία της ΕΕ, τον Ιούλιο.

Στόχος των μέτρων που έλαβε η Αυστρία, όπως δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο καγκελάριος Κουρτς, είναι να καταπολεμήσει το «πολιτικό ισλάμ».
Πηγή: skai.gr