Κλείσιμο

Νέα επίθεση Ιβάνοφ σε Ζάεφ: Δεν λύνεται το σκοπιανό με τηλεφωνήματα

Νέα επίθεση στον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, σε μια ακόμα ένδειξη των έντονων εσωτερικών συγκρούσεων που επικρατούν στα Σκόπια όσον αφορά την προοπτική επίτευξης συμφωνίας για το ονοματολογικό.

Όπως μεταδίδουν σκοπιανά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Ιβάνοφ, που μπορεί να μην ενστερνιστεί την συμφωνία, κατηγόρησε τον κ. Ζάεφ ότι διαπραγματεύεται ανεύθυνα και πρόχειρα με τον Αλέξη Τσίπρα, κι ότι δεν επιδεικνύει την σοβαρότητα που απαιτείται σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα.

Δεν είναι δυνατόν, είπε, το ονοματολογικό να λυθεί μέσω τηλεφώνου και προσωπικής συμφωνίας των δύο πρωθυπουργών.

Υπενθυμίζεται πως ο Ιβάνοφ πρόσκειται στην εθνικιστική αντιπολίτευση και στον πρώην πρωθυπουργό Νίκολα Γκρουέφσκι.

Ο κ. Ιβάνοφ επανέλαβε την πάγια αντίθεσή του σε αναθεώρηση του Συντάγματος και σε αλλαγή της σημερινής συνταγματικής ονομασίας, ουσιαστικά απορρίπτοντας το erga omnes που είναι πάγια αξίωση της Αθήνας.

Η δήλωση του σκοπιανού προέδρου ήλθε ως απάντηση στην επίθεση Ζάεφ ότι τυχόν μη στήριξη της συμφωνίας από τον κ. Ιβάνοφ θα υπονομεύσει τυχόν ένταξη στο NATO και στην ΕΕ.

Ελπίδα του κ. Ζάεφ είναι πως θα καταφέρει να προσπεράσει τις ενστάσεις του προέδρου μέσω του δημοψηφίσματος που προγραμματίζει για το φθινόπωρο. Ωστόσο, ο κ. Ιβάνοφ σχολίασε πως η λύση απαιτεί ευρεία λαϊκή συναίνεση, πιθανώς σε ένα σινιάλο ότι δεν θα λυγίσει εάν η συμφωνία δεν εγκριθεί από μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία.
Πηγή: skai.gr
TAGS: ΠΓΔΜ