Παραίτηση από την κυβέρνηση Μέι λόγω Brexit

Την παραίτησή του από την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι υπέβαλε ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Φίλιπ Λι, γνωστός για τις φιλοευρωπαϊκές του θέσεις, αντιδρώντας στη λανθασμένη κατά τη γνώμη του προσέγγιση του Brexit και καλώντας σε δημοψήφισμα επί της τελικής συμφωνίας.

Ο κ. Λι ανέφερε ότι με λύπη παραιτείται από το πόστο του έτσι ώστε να μπορέσει να μιλήσει καλύτερα εκ μέρους των ψηφοφόρων της περιφέρειάς του και της χώρας του για τον τρόπο με τον οποίο υλοποιείται αυτή τη στιγμή το Brexit.

Σημείωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ της τροπολογίας του νομοσχεδίου του Brexit που ορίζει ότι σε περίπτωση που οι βουλευτές απορρίψουν την τελική συμφωνία με την ΕΕ, θα πρέπει να είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν τι θα συμβεί μετά. Η κυβέρνηση έχει πει ότι απόρριψη της συμφωνίας θα σημάνει έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, ενώ οι περισσότεροι βουλευτές θα ήθελαν επαναδιαπραγμάτευση των όρων αποχώρησης.

Μετά από αυτό, πρόσθεσε ο παραιτηθείς υφυπουργός, «όταν η κυβέρνηση θα μπορεί να παρουσιάσει ένα εφικτό και σαφώς ορισμένο μονοπάτι, ένα που θα έχει προκύψει από σωστή εξέταση, με πρόβλεψη των επιπτώσεων και βασισμένο στην πραγματικότητα και όχι σε ιδεοληψίες, θα πρέπει αυτή η πρόταση να πάει στο λαό για ακόμα μια φορά, να ζητηθεί η επιβεβαίωσή τους».

Η παραίτηση του κ. Λι έρχεται λίγες ώρες πριν από την έναρξη της μαραθώνιας συζήτησης στη Βουλή των Κοινοτήτων για το νομοσχέδιο περί Αποχώρησης από την ΕΕ. Η συνεδρίαση θα περιλαμβάνει κρίσιμες ψηφοφορίες επί 15 τροπολογιών που έχει εγκρίνει η Βουλή των Λόρδων, από την παραμονή σε «μία» τελωνειακή ένωση με την ΕΕ ή την παραμονή στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο έως την τροπολογία που θα επιβεβαιώνει ότι τον τελικό λόγο για το τι θα πράξει η χώρα σε περίπτωση απόρριψης της τελικής συμφωνίας θα έχουν οι βουλευτές.

Η κα Μέι κάλεσε χθες το βράδυ τους βουλευτές της να δώσουν μήνυμα ενότητας, προειδοποιώντας ότι η υπερψήφιση τροπολογιών θα αποδυναμώσει τη διαπραγματευτική ισχύ της κυβέρνησης.



Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο