Τι περιλαμβάνει η συμφωνία Τραμπ και Κιμ μετά τη σύνοδο στην Σιγκαπούρη

Σε σειρά σημαντικών δεσμεύσεων και παραχωρήσεων προέβησαν Ηνωμένες Πολιτείες και Βόρεια Κορέα κατά την ιστορικής σημασίας σύνοδο του Ντόναλντ Τραμπ με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιόνγκ-ουν, όπως προκύπτει από την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο αμερικανός πρόεδρος στην Σιγκαπούρη.

Στην κοινή δήλωση που υπέγραψαν οι δύο ηγέτες ο κ. Κιμ δεσμεύεται να εργαστεί για την «πλήρη αποπυρηνικοποίηση» της Κορεατικής Χερσονήσου. Το έγγραφο δεν έχει νομικά δεσμευτική χροιά και ο Βορράς έχει επανειλημμένα παραβιάσει υποσχέσεις σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμά του, όμως ο κ. Τραμπ εξέφρασε μεγάλη αισιοδοξία πως η Πιονγιάνγκ αυτή τη φορά είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα.

Υπογράμμισε μάλιστα πως στην σύνοδο συζητήθηκε και η διαδικασία επιβεβαίωσης της αποπυρηνικοποίησης, λέγοντας πως πολυμελή αμερικανικά και πολυεθνικά κλιμάκια εμπειρογνωμόνων θα μεταβούν μελλοντικά στον Βορρά ώστε να ελέγξουν την συμμόρφωση του καθεστώτος Κιμ. Ξεκαθάρισε παράλληλα πως οι ΗΠΑ δεν θα μειώσουν ούτε στο ελάχιστο τις δικές τους πολεμικές δυνατότητες.

Επιπλέον, όπως είπε ο κ. Τραμπ, ο πρόεδρος Κιμ υποσχέθηκε πως ο Βορράς θα κλείσει κέντρο όπου δοκιμάζονταν κινητήρες βορειοκορεατικών πυραύλων – παραχώρηση που έγινε, όπως είπε, μετά την υπογραφή της δήλωσης.

Ως αντάλλαγμα, στην κοινή δήλωση οι ΗΠΑ δεσμεύονται να παράσχουν «εγγυήσεις ασφαλείας» στην Β. Κορέα.

Παράλληλα ο κ. Τραμπ προανήγγειλε ότι η Ουάσιγκτον θα αναστείλει τα παιχνίδια πολέμου που διεξάγει τακτικά με την Νότια Κορέα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο «θα εξοικονομήσουμε τεράστια χρηματικά ποσά», είπε, ενώ παραδέχτηκε ότι οι ασκήσεις είναι «πολύ προκλητικές» για την Πιονγκγιάνγκ.

Ο κ. Τραμπ πάντως αποσαφήνισε ότι έως ότου να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις της Ουάσιγκτον για πυρηνικό αφοπλισμό οι εμπορικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Βόρεια Κορέα θα παραμείνουν σε ισχύ, δίχως αναστολή ή αποκλιμάκωση.

Έγινε μια «ειλικρινής, ευθεία και παραγωγική» συζήτηση, είπε.

Η Αμερική διαθέτει περίπου 30.000 ένστολους στο έδαφος του Νότου. Ο κ. Τραμπ είπε πως η απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων «δεν είναι μέρος της εξίσωσης» για την ώρα, αν και μελλοντικά θα ήθελε να επαναπατρίσει τις εν λόγω δυνάμεις. 

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο, και ανώτερων βορειοκορεατών αξιωματούχων. Ο κ. Τραμπ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στο μέλλον, όταν έλθει η κατάλληλη ώρα, να προσκαλέσει τον κ. Κιμ στον Λευκό Οίκο, ενώ είπε πως θα ήθελε κάποτε να επισκεφτεί την Πιονγκγιάνγκ.

Στην κοινή δήλωση, οι δύο ηγέτες υπόσχονται επίσης να εγκαθιδρύσουν διμερείς σχέσεις που θα συνάδουν με την επιθυμία των δύο λαών τους για «ειρήνη και ευημερία», ενώ διαμηνύουν πως θα εργαστούν από κοινού για την οικοδόμηση σταθερής και μακρόπνοης ειρήνης στην Κορεατική Χερσόνησο.

Το τέταρτο και τελευταίο σημείο προβλέπει πως οι δύο χώρες συμφωνούν να εντοπίσουν και να επαναπατρίσουν τα λείψανα των πεσόντων τους.
Πηγή: skai.gr