Προς Ισπανία θα πλεύσει τελικά το Aquarius μετά το «όχι» Ιταλίας και Μάλτας

Προς το ισπανικό λιμάνι της Βαλένθια θα πλεύσει, τελικά, το πλοίο Aquarius, που μεταφέρει 629 πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσά τους πολλά παιδιά.

Όπως ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση SOS Mediteranee, που ελέγχει το «Aquarius», ιταλικό σκάφος παρέδωσε πριν από λίγη ώρα τρόφιμα για τους επιβαίνοντες, οι οποίοι βρίσκονται στην θάλασσα επί τέσσερις ημέρες. Το Aquarius, συνοδευόμενο από το Ιταλικό, θα βάλει εν συνεχεία πλώρη προς Βαλένθια, ταξίδι που απαιτεί τέσσερις ακόμα μέρες ταλαιπωρίας.

Το «Aquarius» βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος από το απόγευμα της Κυριακής, όταν η Ιταλία για πρώτη φορά αρνήθηκε στο πλοίο να αγκυροβολήσει στα λιμάνια της, με τον νέο υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι να καλεί την Μάλτα να επωμιστεί μεγαλύτερο μέρος του βάρους στην φιλοξενία διασωθέντων.

Η Βαλέτα ωστόσο αρνήθηκε να υποδεχτεί τους 629 πρόσφυγες και μετανάστες, στους οποίους περιλαμβάνονται 123 ασυνόδευτα ανήλικα, 11 παιδιά και επτά εγκυμονούσες γυναίκες. Η Ιταλία αρνήθηκε να υποχωρήσει, με συνέπεια η νέα Σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας να προσφερθεί να δώσει λύση.

Οι διασωθέντες πάντως είναι σκεπτικοί όσον αφορά την προσφορά της Μαδρίτης, λόγω φόβων ότι θα απελαθούν.




Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, που παρακολουθούν την υπόθεση, διαμήνυσαν πως η καλύτερη λύση θα ήταν οι 629 άνθρωποι να αποβιβαστούν στο πλησιέστερο ασφαλές λιμάνι, και στην συνέχεια να μεταφερθούν στην Ισπανία. «Καλούμε η ασφάλεια ανθρώπων να έχει προτεραιότητα σε σχέση με την πολιτική», ανέφερε η οργάνωση.
Πηγή: skai.gr
TAGS: Ιταλία