Σύνοδος Τραμπ - Κιμ: Αποφασίσαμε να αφήσουμε το παρελθόν πίσω μας

Σινιάλα πολύ μεγάλης προόδου έστειλαν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ και ο ηγέτης της Βορείου Κορέας μετά την ιστορικής σημασίας συνάντησή τους στην Σιγκαπούρη.

Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν κοινό έγγραφο, άγνωστου έως τώρα περιεχομένου, ενώ παράλληλα άφησαν να εννοηθεί πως οι σχέσεις τους θα βελτιωθούν ριζικά το επόμενο διάστημα. Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου του κ. Τραμπ.

«Αποφασίσαμε να αφήσουμε το παρελθόν πίσω μας», είπε ο κ. Κιμ, προσθέτοντας με νόημα πως «ο κόσμος θα δει μεγάλες αλλαγές» μετά την «ιστορική» συνάντηση.

Ο κ. Τραμπ είπε πως το έγγραφο πηγαίνει σε αρκετά μεγάλο βάθος, ενώ προανήγγειλε πως η αποπυρηνικοποίηση του Βορρά θα αρχίσει σύντομα, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Απέφυγε να απαντήσει εάν σχεδιάζεται νέα σύνοδος, αν και είπε πως δεν θα είχε κανέναν ενδοιασμό να προσκαλέσει τον ομόλογό του στον Λευκό Οίκο.

«Είμαστε πολύ περήφανοι για αυτά που έγιναν σήμερα. Ολόκληρη η σχέση μας με την Βόρεια Κορέα και την Κορεατική Χερσόνησο θα είναι μια πολύ διαφορετική κατάσταση από ό,τι έχει υπάρξει στο παρελθόν», είπε ο κ. Τραμπ στους δημοσιογράφους.

Επανέλαβε πως η σύνοδος κορυφής πήγε πολύ καλύτερα από κάθε προσδοκία, ενώ σημείωσε ότι κατόρθωσε να σχηματίσει έναν «ειδικό δεσμό» με τον κ. Κιμ κατά τις επαφές τους στην Σιγκαπούρη.

Η Ουάσιγκτον αξιώνει τον πλήρη, επαληθεύσιμο και μη αναστρέψιμο πυρηνικό αφοπλισμό του Βορρά, πριν αρθούν οι οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην ασιατική χώρα. Προσφέρει ως αντάλλαγμα εγγυήσεις για την ασφάλεια του καθεστώτος Κιμ και οικονομική βοήθεια.

Το ερώτημα, στην πράξη, είναι εάν η Πιονγκγιάνγκ είναι διατεθειμένη να εγκαταλείψει τα πυρηνικά όπλα που αναπτύσσει επί δεκαετίες αλλά και το χρονοδιάγραμμα που θα μπορούσε να ακολουθηθεί σε περίπτωση συμφωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Wall Street Journal», ένα από τα ενδεχόμενο που έχει επεξεργαστεί η Ουάσιγκτον προβλέπει παράδοση όλων των πυρηνικών όπλων που διαθέτει η Πιονγκγιάνγκ σε βάθος διετίας,, ώστε η ολοκλήρωση του αφοπλισμού να συμπέσει με την προεκλογική περίοδο πριν τις προεδρικές κάλπες του 2020.

Αποχαιρετώντας τον Κιμ Γιόνγκ-ουν,  ο Ντόναλντ Τραμπ τον χαρακτήρισε εξαιρετικό διαπραγματευτή και αξιόλογο άνθρωπο που αγαπά πολύ την χώρα του.

Η σύνοδος άρχισε κατά τις 4:00 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος. Σε πρώτη φάση οι δύο ηγέτες είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση, παρουσία μεταφραστών, και ακολούθησαν διευρυμένες διαβουλεύσεις και γεύμα εργασίας.

Λίγο πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες, οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν ιστορική χειραψία, με δεδομένο ότι πρόκειται για την πρώτη συνάντηση ανάμεσα σε εν ενεργεία πρόεδρο των ΗΠΑ και βορειοκορεάτη ηγέτη, μετά από έξι και πλέον δεκαετίες έχθρας.
Πηγή: skai.gr