Μάτις: Οι σχέσεις ΗΠΑ-συμμάχων δεν πλήττονται για το εμπόριο

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις, είπε πως οι εντάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους στενότερους συμμάχους τους για τα εμπορικά ζητήματα δεν πλήττουν τις σχέσεις τους στο στρατιωτικό πεδίο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πρόσφατα την επιβολή δασμών στον χάλυβα και στο αλουμίνιο που εισάγει η χώρα του από πολλές συμμαχικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά.

Απέσυρε εξάλλου την υποστήριξή του προς το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής της Ομάδας των G7 μόλις μερικές ώρες μετά την επίτευξη συμβιβασμού έπειτα από κοπιώδεις προσπάθειες γι' αυτό και κατηγόρησε προσωπικά τον καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό για διπροσωπία.
Πάντως σύμφωνα με τον Τζιμ Μάτις, σε ό,τι αφορά τους υπουργούς Άμυνας των χωρών-μελών του NATO και άλλων συμμάχων των ΗΠΑ, η συνεργασία συνεχίζεται απρόσκοπτα παρά τις εντάσεις.

«Γνωρίζω πως ενίοτε όλα μοιάζουν να κοχλάζουν εδώ», αλλά «συνεχίζουμε τις προσπάθειες, ώστε να οικοδομούμε ισχυρότερες συμμαχίες και εταιρικές σχέσεις και να τις διευρύνουμε», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, διαβεβαιώνοντας πως το ζήτημα των δασμών δεν εθίγη στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της συνόδου του NATO στην οποία συμμετείχε την περασμένη εβδομάδα.

Πηγή: skai.gr
TAGS: ΗΠΑ