Σε εξέλιξη η ιστορική Σύνοδος Κορυφής Τραμπ-Κιμ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ιστορική συνάντηση των Ντόναλντ Τραμπ – Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σιγκαπούρη για τη Σύνοδο Κορυφής, με κεντρικό ζήτημα την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας.


Στην αρχή της συνάντησής βρέθηκαν μόνοι τους και με την παρουσία μόνο μεταφραστών, ενώ αργότερα προσήλθαν και οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών.

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ Ουν αντάλλαξαν μια ιστορική χειραψία στη Σιγκαπούρη, την πρώτη ανάμεσα σε έναν πρόεδρο των ΗΠΑ κι έναν ηγέτη της Βόρειας Κορέας.

Η εικόνα ήταν επί δεκαετίες αδιανόητη. Οι δύο ηγέτες, χαμογελαστοί, χαιρετήθηκαν με φόντο τις σημαίες των χωρών τους πριν βαδίσουν μαζί πάνω στο κόκκινο χαλί, ανταλλάσσοντας μερικές φράσεις.

Ο Τραμπ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα διαμορφώσει μια «εξαίρετη σχέση» με τον Κιμ. «Θα αποκτήσουμε μια εξαίρετη σχέση», προέβλεψε ο αμερικανός πρόεδρος. Από την πλευρά του, ο Κιμ επισήμανε ότι οι δύο ηγέτες και οι δύο χώρες χρειάστηκε να υπερβούν πολλά εμπόδια για να διεξαχθεί η σημερινή σύνοδος. 

«Είναι μεγάλη μου ικανοποίηση που σας συναντώ, κ. πρόεδρε», είπε ο βορειοκορεάτης ηγέτης απευθυνόμενος στον ένοικο του Λευκού Οίκου. «Ο δρόμος για να φθάσουμε εδώ δεν ήταν εύκολος», συνέχισε. «Παλιές προκαταλήψεις και παλιές συνήθειες ήγειραν τόσα πολλά εμπόδια, αλλά τα ξεπεράσαμε όλα για να συναντηθούμε εδώ σήμερα», συμπλήρωσε.

Η σύνοδος κορυφής, χωρίς προηγούμενο μεταξύ εν ενεργεία Αμερικανού προέδρου και Βορειοκορεάτη ηγέτη, έχει σκοπό να επιτευχθεί μια καταρχήν συμφωνία για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου με αντάλλαγμα την άρση μετά το πέρας της διαδικασίας των οικονομικών και διπλωματικών κυρώσεων που επιβάλλονται σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ.

Ο Τραμπ εκδήλωσε νωρίτερα την μεγάλη του αυτοπεποίθηση ενόψει της συνόδου. Μόλις αφίχθη στη Σιγκαπούρη, έκανε λόγο για «διέγερση στην ατμόσφαιρα» μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης που προτιμά για να επικοινωνεί άμεσα με την κοινή γνώμη στη χώρα του και όχι μόνο.

Λίγες ώρες πριν από τη σύνοδο, σε άλλο ένα tweet, ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι οι συναντήσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων και διπλωματών «πήγαν καλά» και οι δύο πλευρές φάνηκαν αποφασισμένες να κινηθούν «γρήγορα». Αλλά, πρόσθεσε, «σε τελευταία ανάλυση, αυτό δεν έχει σημασία. Θα ξέρουμε όλοι σύντομα εάν και κατά πόσον μια αληθινή συμφωνία, αντίθετα με εκείνες του παρελθόντος, μπορεί να γίνει πραγματικότητα».




Πηγή: skai.gr