Μέι: «Δύσκολη» η σύνοδος του G7

Η σύνοδος κορυφής του G7 στον Καναδά περιλάμβανε «δυνατή συζήτηση και διαφωνία επί ορισμένων ζητημάτων» είπε η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι, παραδεχόμενη ότι οι υπόλοιποι ηγέτες εξέφρασαν «βαθιά απογοήτευση» για την «αδικαιολόγητη» απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ να επιβάλλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ και άλλες χώρες.

Ενημερώνοντας τους Βρετανούς βουλευτές στη Βουλή των Κοινοτήτων η κα Μέι είπε ότι το διεθνές εμπόριο δεν μπορεί να διεξάγεται «με μονομερή δράση σε βάρος των εταίρων σου». Συμπλήρωσε ότι η επιβολή δασμών «εν τέλει θα καταστήσει όλους φτωχότερους», ενώ προανήγγειλε και εκείνη αντίμετρα από την πλευρά της ΕΕ.

Προειδοποίησε ωστόσο ότι «πρέπει να αποφευχθεί μία κλιμάκωση του τύπου οφθαλμός αντί οφθαλμού».

Με ένα μειδίαμα η κα Μέι πρόσθεσε ότι ήταν μία «δύσκολη σύνοδος με ορισμένες πολύ ειλικρινείς συζητήσεις κάποιες στιγμές».

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός σημείωσε ότι αξίζει ιδιαίτερη μνεία στην ηγεσία που επέδειξε ο οικοδεσπότης Πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, ο οποίος συγκέντρωσε τη μήνι του Αμερικανού Προέδρου μετά από τη μάλλον επεισοδιακή σύνοδο.

Σε ό,τι αφορά τη δική της βασική επιδίωξη από το G7, η κα Μέι τόνισε ότι ο όμιλος των συμμετεχουσών χωρών είναι έτοιμος να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας εφόσον κριθεί σκόπιμο.

Ιδιαίτερα επικριτικός έναντι του Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε ο ηγέτης των Εργατικών της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος είπε στους βουλευτές πως η σύνοδος μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ως αποτυχία και αυτό λόγω του Αμερικανού Προέδρου, συμπληρώνοντας ότι «το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ηγέτες είναι ότι στο Λευκό Οίκο βρίσκεται ένας ένοικος που είναι αφοσιωμένος στο σύνθημά του 'Πρώτα η Αμερική'».

Ο κ. Κόρμπιν κατηγόρησε τον Αμερικανό Πρόεδρο ότι διαλύει πολυμερείς συμφωνίες και κάλεσε τους Βρετανούς βουλευτές να καταδικάσουν το σχόλιο συμβούλου του Προέδρου Τραμπ ότι «υπάρχει μία ιδιαίτερη θέση στην κόλαση για τον Τζάστιν Τριντό».
Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο