Σαλβίνι: Υψώσαμε τη φωνή και καταφέραμε η Ισπανία να δεχθεί το Aquarius

Επιτυχία της ιταλικής κυβέρνησης χαρακτήρισε ο ιταλός υπουργός εσωτερικών και γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, την απόφαση της Ισπανίας να δεχθεί στο λιμάνι της Βαλένθια το πλοίο Aquarius, το οποίο μεταφέρει 629 μετανάστες και πρόσφυγες, μετά την άρνηση της Ιταλίας και της Μάλτας. 

«Όταν υψώνεις την φωνή πετυχαίνεις αποτελέσματα. Η κυβέρνηση έμεινε πάντα συμπαγής, παρά το ότι κάποιοι έκαναν λόγο για διάσταση απόψεων της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων», τονίζει ο Σαλβίνι.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της Λέγκα πρόσθεσε: «Ένα από τα μέτωπα είναι εκείνο των εξόδων με τα οποία οι Ιταλοί επιβαρύνονται, εξαιτίας της στρατιάς των ψεύτικων προσφύγων. Εξετάζουμε τα ποσό των τριάντα πέντε ευρώ που ξοδεύεται ημερησίως για κάθε μετανάστη».

Ο Ματέο Σαλβίνι επιβεβαίωσε ότι η Ιταλία θα κρατήσει την ίδια στάση που υιοθέτησε με το Aquarius, και με άλλα πλοία μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, από την μεριά του συμπλήρωσε: «Είχαμε ζητήσει μια κίνηση αλληλεγγύης της Ευρώπης για την κατάσταση αυτή εκτάκτου ανάγκης. Δεν μπορώ παρά να ευχαριστήσω την Ισπανία για το ότι έκανε δεκτή την έκκληση».

Ο Κόντε είπε επίσης ότι την Παρασκευή θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι και την επόμενη Δευτέρα με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και σκοπεύει να θέσει και στους δύο με έμφαση το θέμα της αλλαγής του κανονισμού του Δουβλίνου.

Το πλήρωμα του Aquarius, πάντως, δήλωσε πριν λίγο στην τηλεόραση της Rai ότι δεν έχει λάβει επίσημη ειδοποίηση από την ιταλική ακτοφυλακή, σχετικά με το ποια πορεία πλεύσης πρέπει να ακολουθήσει, και ότι τα τρόφιμα και το νερό, πάνω στο πλοίο, επαρκούν μόνον για δέκα περίπου ώρες.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, ανακοίνωσε σήμερα πως η χώρα του θα στείλει προμήθειες στο πλοίο Aquarius, το οποίο παραμένει ανοικτά αυτής της νησιωτικής χώρας στη Μεσόγειο αφού διέσωσε 629 μετανάστες ανοικτά της Λιβύης.

«Η Μάλτα θα στείλει φρέσκες προμήθειες στο πλοίο. Πρέπει να καθήσουμε και να συζητήσουμε τον τρόπο να αποτραπούν στο μέλλον τέτοιου είδους περιστατικά. Είναι ένα ευρωπαϊκό θέμα», έγραψε ο Μουσκάτ στο Twitter αναφερόμενος στο μπρα ντε φερ ανάμεσα στη Μάλτα και τη Ρώμη, τις δύο χώρες που έκλεισαν τις πόρτες τους σε πλοίο αυτό που ναυλώθηκε από μια ΜΚΟ για να συνδράμει μετανάστες στη Μεσόγειο.

«Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ που δέχτηκε να παραλάβει το Aquarius αφού η Ιταλία παραβίασε το διεθνές δίκαιο και προκάλεσε ένα αδιέξοδο» πρόσθεσε ο Μουσκάτ.

Πηγή: skai.gr