Η Ισπανία θα δεχθεί το πλοίο Aquarius μετά την άρνηση Ιταλίας και Μάλτας

Το γραφείο του Ισπανού πρωθυπουργού ανακοίνωσε πως η Ισπανία θα δεχθεί το πλοίο Aquarius, στο οποίο επιβαίνουν μετανάστες και βρίσκεται από το περασμένο Σάββατο σε αναμονή ανοικτά των ακτών της Μάλτας και της Ιταλίας, οι οποίες αρνούνται να επιτρέψουν την είσοδο του πλοίου στα λιμάνια τους.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του μόλις πριν από μία εβδομάδα, έδωσε οδηγίες προκειμένου το πλοίο να γίνει δεκτό στη Βαλένθια (ανατολική Ισπανία), ανέφερε σε ανακοίνωση το γραφείο του.

Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τις αρχές της Ιταλίας και της Μάλτας να παράσχουν φροντίδα σε περισσότερους από 600 μετανάστες που επιβαίνουν σε πλοίο στη Μεσόγειο το οποίο καμία από τις δύο χώρες δεν θέλει να δεχθεί στα λιμάνια της.

Η Ιταλία αρνήθηκε να επιτρέψει σε ένα πλοίο ανθρωπιστικής οργάνωσης, στο οποίο επιβαίνουν περισσότεροι από 600 μετανάστες να αγκυροβολήσει στα λιμάνια της, και ζήτησε από τη Μάλτα να ανοίξει τις πόρτες της στο πλοίο. Η Μάλτα δήλωσε πως δεν πρόκειται να δεχθεί το πλοίο.

«Μιλάμε για ανθρώπους... Η προτεραιότητα τόσο των ιταλικών όσο και των μαλτέζικων αρχών πρέπει να είναι να εξασφαλίσουν ότι αυτοί οι άνθρωποι θα λάβουν τη φροντίδα που χρειάζονται», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς σε συνέντευξη Τύπου.

«Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους να συμβάλουν σε μια γρήγορη επίλυση έτσι ώστε οι άνθρωποι που επιβαίνουν στο πλοίο Aquarius να μπορούν να αποβιβαστούν με ασφάλεια το ταχύτερο δυνατό», συνέχισε.

Η γερμανική κυβέρνηση κάλεσε και η ίδια από την πλευρά της την Ιταλία και την Μάλτα να εκπληρώσουν το ανθρωπιστικό τους χρέος απέναντι στους 629 μετανάστες που βρίσκονται επί του πλοίου Aquarius στην Μεσόγειο.

«Ανησυχούμε για την κατάσταση των ανθρώπων επί του πλοίου αυτού, του Aquarius, και η γερμανική κυβέρνηση καλεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να αναλάβουν τις ανθρωπιστικές τους υποχρεώσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Βερολίνο.

Το πλοίο είναι ναυλωμένο από την μη κυβερνητική οργάνωση SOS Mediterranee και έχει διασώσει 629 ανθρώπους , ανάμεσά τους 11 εγκύους, 11 παιδιά και 123 ασυνόδευτους ανήλικους, αλλά πλέει στην Μεσόγειο ανάμεσα στην Ιταλία και την Μάλτα, οι οποίες αρνούνται να τους δεχθούν.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, ο ακροδεξιός λαϊκιστής Ματέο Σαλβίνι δήλωσε σήμερα στο Twitter ότι δεν προτίθεται να υποχωρήσει.

«Το να σώζει κανείς ζωές αποτελεί υποχρέωση. Το να μετατρέπεις την Ιταλία σε τεράστιο προσφυγικό καταυλισμό, όχι. Η Ιταλία δεν έχει σταματήσει να σκύβει το κεφάλι και να υπακούει, αυτήν την φορά ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΟΧΙ», έγραψε στον λογαριασμό του μαζί με το hashtag #chiudiamoiporti (να κλείσουμε τα λιμάνια).

Ο Σαλβίνι αναφερόταν και στον κατάπλου το πρωί ανοικτά της Λιβύης του πλοίου Sea Watch, που είναι ναυλωμένο από γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση.

Πηγή: skai.gr