Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κατέστρεψαν 14 θέσεις του PKK

Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία βομβάρδισε πολλούς στόχους στην περιοχή του όρους Καντίλ στο βόρειο Ιράκ, προπύργιο της εκτός νόμου οργάνωσης PKK, ανακοίνωσε το τουρκικό γενικό επιτελείο την Κυριακή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, 14 στόχοι, ανάμεσά τους κρησφύγετα και αποθήκες όπλων, καταστράφηκαν στα αεροπορικά πλήγματα αυτά.

Η διαδικτυακή αγγλόφωνη έκδοση της τουρκικής εφημερίδας «Sabah» ανέφερε ότι τρεις Κούρδοι αυτονομιστές αντάρτες «εξουδετερώθηκαν» στους βομβαρδισμούς. Ο όρος χρησιμοποιείται συλλήβδην από τον τουρκικό στρατό όταν αντάρτες παραδίδονται, αιχμαλωτίζονται ή σκοτώνονται.

Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι κλιμακώνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του PKK στις περιοχές του όρους Καντίλ και του όρους Σίντζαρ στο βόρειο Ιράκ την περασμένη εβδομάδα, ενώ πλέον απομένουν δύο εβδομάδες και κάτι ως τις πρόωρες εκλογές της 24ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τουρκικά στρατεύματα κινούνται προς τα όρη Καντίλ.

Ο πόλεμος ανάμεσα στις τουρκικές δυνάμεις και το PKK κρατάει από το 1984 κι έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 40.000 ανθρώπους. Οι μάχες αναζωπυρώθηκαν μετά το καλοκαίρι του 2015, όταν μια κατάπαυση του πυρός κατέρρευσε έπειτα από δύο χρόνια.

Έκτοτε, χερσαίες επιχειρήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας και αεροπορικά πλήγματα εναντίον θέσεων των κούρδων αυτονομιστών ανταρτών στο βόρειο Ιράκ εξαπολύονται σχεδόν καθημερινά. Το PKK προχωρά επίσης συχνά σε επιθέσεις, εναντίον κυρίως των στελεχών των σωμάτων ασφαλείας και του στρατού.

Η κουρδική παράταξη χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από τις κυβερνήσεις της Τουρκίας, των ΗΠΑ και των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πηγή: skai.gr