Κλείσιμο

ΗΠΑ: Αναβλήθηκε η διαδικασία απέλασης παράτυπου μετανάστη που παρέδιδε πίτσα σε στρατιωτική βάση

Αμερικανίδα δικαστής εμπόδισε προσωρινά την απέλαση παράτυπου μετανάστη από τον Ισημερινό που συνελήφθη στις αρχές Ιουνίου ενώ παρέδιδε μια πίτσα σε στρατιωτική βάση στη Νέα Υόρκη, μετέδωσαν χθες αμερικανικά ΜΜΕ.

Η υπόθεση προκάλεσε την αγανάκτηση των οργανώσεων υπεράσπισης των δικαιωμάτων των παράτυπων μεταναστών, καθώς η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έχει καταστήσει προτεραιότητά της την πάταξη της παράτυπης μετανάστευσης.

Η δικαστής του Μανχάταν Άλισον Νέιθαν ανέβαλε το Σάββατο τη διαδικασία απέλασης έως τουλάχιστον μια νέα ακροαματική διαδικασία, την 20ή Ιουλίου, μετέδωσε το CNN. Ο άνδρας παραμένει πάντως κρατούμενος της ομοσπονδιακής υπηρεσίας μετανάστευσης (ICE).

Ο Πάμπλο Βιγιαβισένσιο, 35 ετών, είχε κάνει πολλές παραδόσεις στη βάση Φορτ Χάμιλτον, στο νότιο άκρο του Μπρούκλιν, δίνοντας στην είσοδο μια κάρτα ταυτότητας που είχε εκδώσει ο δήμος της Νέας Υόρκης, στην οποία δεν γινόταν καμιά αναφορά στο καθεστώς παραμονής του.

Όμως την 1η Ιουνίου, του ζητήθηκε να υπογράψει ένα έγγραφο με το οποίο επέτρεπε τον έλεγχο του παρελθόντος του και του ποινικού του μητρώου. Με αυτόν τον τρόπο, ο αμερικανικός στρατός διαπίστωσε ότι ο πατέρας δύο κοριτσιών 2 και 3 ετών είχε λάβει εντολή τον Ιούλιο του 2010 να εγκαταλείψει τις ΗΠΑ.

Το προσωπικό της βάσης κατόπιν τον συνέλαβε, πριν τον παραδώσει στην ICE, που τον έθεσε υπό κράτηση ενόψει της απέλασής του.

Από τις αρχές του 2017, εξαιτίας της σκληρότερης προσέγγισης της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ έναντι της παράτυπης μετανάστευση, η ICE πολλαπλασίασε τις έρευνες σε καταστήματα και εταιρείες σε αναζήτηση μεταναστών χωρίς χαρτιά, σε όλη τη χώρα.

Πιο πρόσφατα, η υπηρεσία μετανάστευσης υιοθέτησε οδηγία που επιτρέπει στους πράκτορές της να συλλαμβάνουν παράτυπους μετανάστες ακόμη και μέσα σε δικαστήρια, τα οποία μέχρι τώρα θεωρούνταν ασφαλή.

Το πολιτειακό Κογκρέσο της Νέας Υόρκης πρόκειται το προσεχές διάστημα να συζητήσει σχέδιο νόμου το οποίο προβλέπει πως θα απαγορεύεται οποιαδήποτε σύλληψη μέσα σε δικαστήριο.

Ο κυβερνήτης της Πολιτείας, ο Δημοκρατικός Άντριου Κουόμο, κατήγγειλε την Παρασκευή τη σύλληψη του Βιγιαβισένσιο, με επιστολή του προς το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας. «Η σύλληψη και η κράτησή του μοιάζουν να είναι το αποτέλεσμα της διαμόρφωσης εικόνας με βάση τα εθνικά χαρακτηριστικά που δεν συμβάλλει επ' ουδενί να γίνουν οι κοινότητές μας ασφαλέστερες», έγραψε ο κυβερνήτης, σύμφωνα με την εφημερίδα «The Washington Post».

Πηγή: skai.gr
TAGS: ΗΠΑ