Σαλβίνι: Το NATO πρέπει να βοηθήσει την Ιταλία στο μεταναστευτικό

Το NATO θα πρέπει να «υπερασπιστεί» την Ιταλία καθώς η χώρα «δέχεται επίθεση» στα νότια σύνορά της, όπου καταφθάνουν μέσω της Μεσογείου χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών και ηγέτης της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι.

Υποστήριξε πως υπάρχουν έντονοι φόβοι ότι στα πλοία με τους πρόσφυγες και μετανάστες επιβαίνουν «τρομοκράτες» που επιχειρούν να διεισδύσουν στην Ευρώπη. «Ζητώ από το NATO να μας υπερασπιστεί», σημείωσε.

«Η Ιταλία δέχεται επίθεση από τον νότο, όχι από την ανατολή», είπε σε δημοσιογράφους ο κ. Σαλβίνι, σε μια έμμεση αναφορά στην παραδοσιακή έμφαση της Συμμαχίας σε τυχόν σύγκρουση με την Ρωσία, με την οποία η καινούργια ιταλική κυβέρνηση θέλει να αποκαταστήσει σχέσεις.

Στέλνοντας σινιάλο πως η κυβέρνηση Λέγκας και Πέντε Αστέρων θα επιδιώξει σκληρή μεταναστευτική πολιτική ο κ. Σαλβίνι είπε πως η γειτονική Μάλτα οφείλει να συνεισφέρει περισσότερο στην διαχείριση των ανθρώπινων ρευμάτων στην κεντρική Μεσόγειο, ενώ παράλληλα προειδοποίησε πως μη κυβερνητικές οργανώσεις που διασώζουν ναυαγούς θα ελέγχονται ενδελεχώς.

Κατήγγειλε τα πλοία ορισμένων φιλανθρωπικών οργανώσεων «συμπεριφέρονται σαν ταξί» για πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ παράλληλα διαμήνυσε πως η Μάλτα οφείλει να φιλοξενήσει περισσότερους διασωθέντες αντί να περιμένει να από την Ιταλία να επωμισθεί το βάρος.

Το NATO έχει συμβάλει στην αστυνόμευση της θαλάσσιας περιοχής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που μεταξύ 2015 και 2016 ήταν η κύρια πύλη για πρόσφυγες και μετανάστες στην ΕΕ.

Ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ είναι προγραμματισμένο να επισκεφτεί την Ρώμη την επόμενη εβδομάδα. Δεν είναι γνωστό εάν η ιταλική κυβέρνηση σχεδιάζει να υποβάλει επίσημο αίτημα για NATOϊκή συνδρομή στην κεντρική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, από τις αρχές του 2015 η Ιταλία έχει υποδεχτεί σχεδόν 470.000 αλλοδαπούς, κυρίως από χώρες της βόρειας και δυτικής Αφρικής.
Πηγή: skai.gr
TAGS: Ιταλία