Καταυλισμούς για αιτούντες άσυλο εκτός ΕΕ σχεδιάζουν κράτη-μέλη

Ανεπίσημες συζητήσεις για τη δημιουργία ασφαλών καταυλισμών εντός Ευρώπης αλλά εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου θα μεταφέρονται όσοι διεκδικούν άσυλο έχουν αρχίσει η Αυστρία, η Δανία, η Ολλανδία και άλλες χώρες, υπό τη σκιά του διαφαινόμενου ναυαγίου για την αναμόρφωση του συστήματος του Δουβλίνου.

Ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς έχει δηλώσει πως οι σχεδιαζόμενοι καταυλισμοί θα προσφέρουν μεν προστασία αλλά δεν θα επιτρέπουν στους αιτούντες να επιλέγουν την χώρα όπου θέλουν να ζητήσουν άσυλο.

Η Αυστρία θα αναλάβει την εξαμηνιαία προεδρία της ΕΕ τον Ιούλιο και ο κ. Κούρτς έχει δεσμευτεί πως θα στρέψει την προσοχή του μπλοκ προς την φύλαξη των συνόρων και θα θέσει τέλος στην «σπατάλη χρόνου» που γίνεται στις συζητήσεις για τον διαμοιρασμό προσφύγων.

Ο πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν από την πλευρά του έχει εκφράσει την ελπίδα πως τα πρώτα βήματα για την υλοποίηση του σχεδίου θα γίνει φέτος, αν και για την ώρα οι διαβουλεύσεις γίνονται εκτός του πλαισίου της ΕΕ.

Οι τοποθετήσεις Κουρτς και Ράσμουσεν ήλθαν στον απόηχο της άκαρπης σύσκεψης της ΕΕ, σε επίπεδο υπουργών, όσον αφορά τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αναμόρφωση του συστήματος ασύλου του Δουβλίνου.

Το κλίμα ήταν τόσο κακό που ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής του Βελγίου, Τέο Φράνκεν, είπε πως οι προτάσεις μεταρρύθμισης του σημερινού συστήματος είναι «νεκρές».

Με βάση τους υφιστάμενους κανόνες πρόσφυγες και μετανάστες οφείλουν να αιτηθούν άσυλο στην χώρα-μέλος από την οποία μπήκαν στην ΕΕ, που σημαίνει ότι «πύλες» όπως η Ελλάδα και η Ιταλία επωμίζονται μεγάλο βάρος.

Οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει την έντονη ανησυχία της γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία υπέστη βαρύ πολιτική πλήγμα την τελευταία διετία λόγω της απόφασής της να ανοίξει τα σύνορά της σε περισσότερο από ένα εκατομμύριο αιτούντες άσυλο.

Μιλώντας την Τετάρτη στο Μόναχο η κ. Μέρκελ προειδοποίησε ευθέως πως εάν δεν βρεθεί κοινή λύση στην πρόκληση του μεταναστευτικού θα κινδυνεύσουν «ακόμα και τα θεμέλια της ΕΕ».

Η πρώτη θεμελιώδης αρχή που θα αμφισβητηθεί θα είναι η ελευθερία μετακίνησης, που είναι ένας από τους τέσσερις πυλώνες της ΕΕ, είπε.
Πηγή: skai.gr