Η Μέι εξέφρασε την ανησυχία της στον Νετανιάχου για τους θανάτους στη Γάζα

Την ανησυχία της για τους θανάτους Παλαιστινίων στη λωρίδα της Γάζας από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών εξέφρασε η Τερέζα Μέι στη συνάντηση που είχε με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ντάουνινγκ Στριτ το απόγευμα της Τετάρτης.

Η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου είπε στον Ισραηλινό ομόλογό της ότι «αναγνωρίζει απολύτως το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα έναντι εξτρεμιστών και τρομοκρατών», αλλά πρόσθεσε πως πρέπει να εξομαλυνθεί η κατάσταση και να επιστρέψουμε σε μία κατάσταση που θα επιτρέπει τις συνομιλίες για μια λύση δύο κρατών.

Ο κ. Νετανιάχου αντέτεινε ότι οι διαμαρτυρίες των Παλαιστινίων κάθε άλλο παρά ειρηνικές είναι, καθώς συμμετέχουν νεαροί που χρηματοδοτούνται και καθοδηγούνται από τη Χαμάς με σκοπό να σκοτώσουν Ισραηλινούς.

Σημείωσε πάντως ότι το Ισραήλ κάνει ό,τι μπορεί για να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες Παλαιστινίων και παράλληλα να προστατεύσει τους πολίτες του.

Το άλλο θέμα στην ατζέντα της συνάντησης ήταν η διεθνής συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Η κα Μέι είπε ότι στόχος πρέπει να είναι πες δε θα αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο η Τεχεράνη, αλλά και πώς θα περιοριστεί η επιθετικότητά της στην περιοχή.

Διαφωνώντας, ωστόσο, με τον κ. Νετανιάχου είπε ότι η Βρετανία εξακολουθεί να υποστηρίζει τη διεθνή συμφωνία του 2015, όπως επίσης η Γαλλία και η Γερμανία, ως τον καλύτερο τρόπο για τον τερματισμό του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Πρόσθεσε όμως ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα όπως η λύση των ενεργειών του Ιράν στη Συρία και στην Υεμένη, καθώς και το βαλλιστικό πρόγραμμα της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί είχαν συγκεντρωθεί σε αντίπαλα συλλαλητήρια έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο κ. Νετανιάχου έφτασε στο Λονδίνο μετά από επισκέψεις στο Βερολίνο και το Παρίσι.

Τη συνάντηση με την κα Μέι ακολούθησε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο