Κλείσιμο

Ιορδανία: Νέες διαδηλώσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις στο Αμάν

Η οργή παρέμενε αμείωτη την Τετάρτη στην Ιορδανία, όπου κατά τη διάρκεια της ημέρας πολλοί επαγγελματίες συμμετείχαν σε στάσεις εργασίας, ενώ το βράδυ έγινε νέα μαζική συγκέντρωση, ένδειξη της αποφασιστικότητας των διαδηλωτών για να επιτύχουν την απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου που έχει προκαλέσει κατακραυγή.

Για έβδομη συνεχόμενη νύχτα, τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Αμάν για να διαδηλώσουν εν μέσω του ραμαζανιού, κατέγραψε φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Φώναζαν συνθήματα όπως «ψωμί, ελευθερία, κοινωνική δικαιοσύνη», μετέδωσε ανταποκριτής του Ρόιτερς.

Ξέσπασαν αψιμαχίες ανάμεσα σε άνδρες των δυνάμεων επιβολής της τάξης--που αναπτύχθηκαν κατά μεγάλους αριθμούς--και διαδηλωτές καθώς οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τους απωθήσουν και να μην τους επιτρέψουν να φθάσουν στην έδρα της κυβέρνησης, διαπίστωσαν μια ανταποκρίτρια του Γαλλικού Πρακτορείου κι ένας ανταποκριτής του Ρόιτερς. Πολλοί διαδηλωτές λιποθύμησαν.

Ένας αστυνομικός υπέστη τραυματισμό από μαχαίρι και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, μετέδωσε το ιορδανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων PETRA. Ο άνδρας που μαχαίρωσε τον αστυνομικό συνελήφθη.

Η παραίτηση τη Δευτέρα του πρωθυπουργού της χώρας και η έκκληση του μονάρχη Αμπντάλα Β΄ να υπάρξει «πλήρης αναθεώρηση» του σχεδίου νόμου για τη φορολογία εισοδήματος δεν άρκεσαν για να κατευναστούν οι ανησυχίες και οι διαμαρτυρίες δεκάδων χιλιάδων Ιορδανών.

Η βασική διεκδίκηση των διαδηλωτών προς το κοινοβούλιο είναι να μπει το σχέδιο νόμου στο συρτάρι.

Νωρίτερα την Τετάρτη, μπροστά στην έδρα των συνδικάτων στο Αμάν, περίπου χίλιοι δικηγόροι, εκπαιδευτικοί, γιατροί και φαρμακοποιοί συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν, εν μέσω μιας στάσης εργασίας από τις 09:00 ως τις 14:00 (τοπικές ώρες και ώρες Ελλάδας).

Ορισμένοι διαδηλωτές είχαν γράψει συνθήματα πάνω σε πλακάτ αλλά και κομμάτια αραβικής πίτας, όπως «διαφθορά = πείνα», ή «φοβάμαι για το μέλλον μου», ή «δεν έχω άλλα χρήματα». Αρκετοί ανέμιζαν σημαίες του βασιλείου.

«Αυτό το νομοσχέδιο είναι καταστροφή, θα οδηγήσει στην ανασφάλεια ότι έχει απομείνει από τη μεσαία τάξη», δήλωσε με αγανάκτηση ο Τάρεκ, ένας δικηγόρος 45 ετών, πατέρας δυο παιδιών.
Πηγή: skai.gr