Ισπανία: Φιλοευρωπαϊκή η νέα κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ

Τη νέα κυβέρνηση της χώρας, παρουσίασε την Τετάρτη ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ. Η νέα κυβέρνηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού είναι φιλοευρωπαϊκού χαρακτήρα και με την πλειονότητα των υπουργείων να ανατίθεται σε γυναίκες, κάτι το πρωτόγνωρο στην ιστορία της χώρας. Ένδεκα γυναίκες και έξι άνδρες απαρτίζουν το νέο υπουργικό συμβούλιο υπό τον Σάντσεθ.

Πρόκειται επίσης για μια κυβέρνηση μειοψηφίας, περισσότερο από κάθε άλλη φορά μετά την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας στη χώρα. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα διαθέτει 84 βουλευτές εκ των 350 και εξαρτάται από το πλαίσιο ελιγμών που θα του επιτρέψει να κινηθεί το κόμμα Podemos, οι Βάσκοι εθνικιστές και οι Καταλανοί αυτονομιστές, που υποστήριξαν την πρόταση μομφής κατά του τέως πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.

Ενώ η Βρετανία προετοιμάζεται πυρετωδώς για το Brexit και στην Ιταλία μόλις συγκροτήθηκε μια κυβέρνηση ευρωσκεπτικιστών, η νέα ισπανική κυβέρνηση εκουσίως έχει έντονο φιλοευρωπαϊκό χαρακτήρα.

Υπουργεία και θέσεις- κλειδιά ανατέθηκαν σε γυναίκες. Μεταξύ άλλων, χρέη αντιπροέδρου της κυβέρνησης αναλαμβάνει η πρώην υπουργός Πολιτισμού (2004-2007), η Κάρμεν Κάλβο. Η 60χρονη πολιτικός τίθεται επικεφαλής του υπουργείου Ισότητας, ένα από τα χαρτοφυλάκια που η κυβέρνηση θεωρεί άμεσης προτεραιότητας, τρεις μήνες μετά την «γενική απεργία των φεμινιστριών» και τις διαδηλώσεις της 8ης Μαρτίου.

Το υπουργείο Οικονομίας ανατέθηκε στην γενική διευθύντρια για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Νάντια Καλβίνο. Επίσης, το υπουργείο Δικαιοσύνης ανατέθηκε στην πρώην εισαγγελέα κατά της τρομοκρατίας, Ντολόρες Δελγκάδο. Η πρώην δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου Μαργαρίτα Ρόμπλες διορίστηκε υπουργός Άμυνας. Η Ιζαβέλ Θελάα αναλαμβάνει το υπουργείο Παιδείας, η Μαγδαλένα Βαλέριο το υπουργείο Εργασίας, η Κάρμεν Μοντόν το υπουργείο Υγείας.

Επιπλέον, ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χοσέπ Μπορέλ ορίστηκε υπουργός Εξωτερικών. Ο πρώτος Ισπανός αστροναύτης Πέδρο Ντούκε ανέλαβε το υπουργείο Επιστημών.

«Όλοι τους είναι υψηλά καταρτισμένοι… και αντικατοπτρίζουν το καλύτερο (πρόσωπο) της Ισπανίας» τόνισε ο Σάντσεθ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου, που παραχώρησε από την πρωθυπουργική κατοικία.

«Πρόκειται για μια κυβέρνηση ισότητας των φύλων, ποικίλλων γενεών, ανοικτή στον κόσμο και συνδεδεμένη με την Ευρωπαϊκή Ένωση» συμπλήρωσε ο 46χρονος πρωθυπουργός.

Σαφής ο φιλοευρωπαϊκός χαρακτήρας


Ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός επέλεξε και δύο γυναίκες για να διευθύνουν την ομάδα που θα επιφορτιστεί με τον τομέα της οικονομίας, η οποία, σύμφωνα με την υπόσχεση που έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα, «θα πρέπει να έχει για βασική προτεραιότητα τον σεβασμό στις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις», αναφορικά με το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Στο πλευρό της Νάντιας Καλβίνο στο υπουργείο Οικονομίας, η Μαρία Χεσούς Μοντέρο αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών. Η ίδια είχε διατελέσει υπουργός Οικονομικών στην περιφερειακή κυβέρνηση της Ανδαλουσίας και είχε χρειαστεί να εφαρμόσει στην περιφέρειά της τις περικοπές στις δημοσιονομικές δαπάνες που είχε ζητήσει η συντηρητική κυβέρνηση.

Στο όνομα της «σταθερότητας», ο Σάντσεθ δεσμεύτηκε ότι θα διατηρήσει τον προϋπολογισμό του Κράτους για το 2018, που κατήρτισαν οι συντηρητικοί, κι αναμένεται να εξεταστεί από τη Γερουσία.

Στο πλαίσιο της φιλοευρωπαϊκής αυτής κατεύθυνσης εντάσσεται και η ανάθεση του υπουργείου Εξωτερικών στον Χοσέπ Μπορέλ, 71 ετών, ενός Καταλανού που αντιτίθεται με σθένος στην ανεξαρτησία της περιοχής του. Στο εξωτερικό, καλείται να προασπιστεί την ενότητα της Ισπανίας.

Το νούμερο τρία του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος PSOE, ο Χοσέ Λουίς Αβαλός, ορίστηκε υπουργός Δημοσίων Έργων και ο πρώην δικαστής Φερνάνδο Γράντε- Μαρλάσκα υπουργός Εσωτερικών.

Από μια Καταλανή θα ζητηθεί να συνομιλήσει με την κυβέρνηση του Κουίμ Τόρα, η Μεριτσέλ Μπατέτ, από τη Βαρκελώνη ηλικίας 45 ετών, ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Περιφερειακής Διοίκησης.
Πηγή: skai.gr
TAGS: ΕΕ