Έντονα φιλο-ευρωπαϊκή κυβέρνηση ετοιμάζει ο Σάτσεθ ενόψει προϋπολογισμού

Κυβέρνηση με έντονα φιλο-ευρωπαϊκό προσανατολισμό συγκροτεί ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάτσεθ, ο οποίος μέσα στις επόμενες εβδομάδες ενδέχεται να αντιμετωπίσει την πρώτη μεγάλη πρόκληση της θητείας του όταν ο προϋπολογισμός του 2018 θα τεθεί προς συζήτηση η άνω Βουλή.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες El Pais και Expansion, για το υπουργείο Οικονομικών ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός έχει επιλέξει την Νάντια Καλβίνιο, νυν γενική διευθύντρια για τον κοινοτικό προϋπολογισμό στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το χαρτοφυλάκιο των Εξωτερικών αναμένεται να καταλήξει στα χέρια του Τζοζέπ Μπορέλ, που είναι πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τα υπουργικό συμβούλιο θα στελεχώνεται από προσωπικότητες της αριστεράς και πολλές γυναίκες, αν και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα περιλαμβάνει μέλη των Ποδέμος.

Ο ίδιος ο κ. Σάτσεθ είναι έντονα φιλο-ευρωπαίος, και οι επιλογές του για κρίσιμα υπουργεία αποτελούν εν πολλοίς σινιάλο τόσο της πρόθεσης της Μαδρίτης να τηρήσει τους ευρωπαϊκούς κανόνες όσο και της βούλησής της να στηρίξει προτάσεις για εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Ο πρώτος σκόπελος

Η νέα κυβέρνηση μπορεί σύντομα να κληθεί να αντιμετωπίσει την πρώτη της πρόκληση, καθώς μέσα στις επόμενες εβδομάδες η άνω Βουλή, η Γερουσία, θα συνεδριάσει για να επικυρώσει τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους.

Το σώμα ελέγχεται από το δεξιό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, ουσιαστικά ως αντίποινα για την ψήφο δυσπιστίας με την οποία ο κ. Σάτσεθ ανέτρεψε τον συντηρητικό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι την περασμένη Παρασκευή.

Η κυβέρνηση μειοψηφίας Ραχόι πέτυχε την υπερψήφιση του προϋπολογισμού στην κάτω Βουλή πριν λίγες εβδομάδες χάρη στην βοήθεια του κόμματος των Βάσκων, οι οποίοι απέσπασαν γενναίες πρόνοιες για την Βασκονία.

Ωστόσο, οι Βάσκοι στήριξαν τον κ. Σάντσεθ στην πρόταση μομφής, και συνεπώς το Λαϊκό Κόμμα ίσως αρνηθεί να τους επιβραβεύσει για την στάση τους.

Σε περίπτωση που ο προϋπολογισμός καταψηφιστεί στην Γερουσία, η κυβέρνηση Σάντσεθ θα κληθεί να ανανεώσει τον προϋπολογισμό του 2017 και να πορευτεί με περιορισμένη ελευθερία κινήσεων στα δημοσιονομικά, παρά την βούλησή της να δρομολογήσει αλλαγές στις δημόσιες δαπάνες.

Ο κ. Σάντσεθ έχει υποσχεθεί προσφυγή σε εκλογές, αν και δεν έχει διευκρινίσει την ημερομηνία.
Πηγή: skai.gr