Στις 12 Ιουνίου η ψήφιση του νομοσχεδίου για το Brexit

Για τις 12 Ιουνίου όρισε η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι τη συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή των Κοινοτήτων επί των προτεινόμενων τροπολογιών του νομοσχεδίου για το Brexit.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός υπέστη 15 «ήττες» κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή των Λόρδων, καθώς τόσες ήταν οι προτάσεις τροπολογιών που υπερψηφίστηκαν παρά την κυβερνητική αντίθεση.

Η συνεδρίαση της 12ης Ιουνίου θα αρχίσει το μεσημέρι και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τα μεσάνυχτα. Οι βουλευτές θα κληθούν να εγκρίνουν ή να απορρίψουν τις τροπολογίες, που θα συζητηθούν ομαδοποιημένες σε τρεις κατηγορίες.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωσε ότι και οι 15 τροπολογίες που ενέκριναν τα μέλη της Βουλής των Λόρδων θεωρούνται μη αποδεκτές από την κυβέρνηση και επομένως θα καταβληθεί προσπάθεια να καταψηφιστούν στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Μεταξύ αυτών των 15 τροπολογιών περιλαμβάνονται ενδεικτικά οι εξής:

διατήρηση «μίας» τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ μετά από το Brexit, διατήρηση ισχύος της Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (και επομένως της δικαιοδοσίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου) στη Βρετανία, αποφυγή σκληρών συνόρων στην Ιρλανδία με οποιονδήποτε τρόπο, οι βουλευτές να έχουν τον τελικό λόγο για το Brexit σε περίπτωση απόρριψης της συμφωνίας με τους Ευρωπαίους, αφαίρεση της ρητής αναφοράς στην 29η Μαρτίου 2019 ως ημερομηνία του Brexit από το νομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο μετατρέπει αυτούσια και στο σύνολο της την κοινοτική νομοθεσία σε βρετανικό δίκαιο, έτσι ώστε στο μέλλον οι Βρετανοί νομοθέτες να έχουν τη χρονική ευχέρεια τροποποίησης, κατάργησης ή διατήρησης των νόμων αυτών.

Η επιλογή να «στριμωχτεί» η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου σε μία ημέρα προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Η δε κυβέρνηση έχει ενημερώσει τους Συντηρητικούς βουλευτές ότι απαιτείται η συνεχής παρουσία τους στη Βουλή εκείνη την ημέρα.

Υπενθυμίζεται ότι η κα Μέι βασίζεται στους δέκα βουλευτές του βορειοϊρλανδικού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) καθώς ηγείται κυβέρνησης μειοψηφίας.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο