Τσαβούσογλου: Οι Κούρδοι θα φύγουν από την Μανμπίτζ και θα αφοπλιστούν

Οι κούρδοι αντάρτες που βρίσκονται στον θύλακα της Μανμπίτζ, στη Συρία, θα πρέπει να αποχωρήσουν από τις θέσεις τους και να παραδώσουν τα όπλα που τους έχουν παράσχει οι Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου έρχονται μια ημέρα αφότου Άγκυρα και Ουάσιγκτον κατέληξαν σε οδικό χάρτη σχετικά με την ρύθμιση της κατάστασης στην Μανμπίτζ, αν και οι δύο πλευρές δεν διευκρίνισαν τι προβλέπει η συμφωνία.

Ο κ. Τσαβούσογλου είπε μάλιστα ότι το μοντέλο που θα εφαρμοστεί στην Μανμπίτζ θα υιοθετηθεί και σε άλλες περιοχές που ελέγχονται από τους κούρδους «τρομοκράτες», όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Η υλοποίηση του οδικού χάρτη θα αρχίσει σε 10 ημέρες, προσέθεσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Έως τώρα δεν υπάρχει τοποθέτηση από την αμερικανική πλευρά.

Κορμός των κουρδικών δυνάμεων στην βόρεια Συρία είναι η οργάνωση YPG, την οποία η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικό παρακλάδι του PKK. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ωστόσο εκτιμούν πως πρόκειται για ξεχωριστές οργανώσεις και έχουν τροφοδοτήσει το YPG με όπλα ώστε να το ενισχύσουν στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Αμερικανικές ειδικές δυνάμεις υπηρετούν στην Μανμπίτζ, στο πλευρό των Κούρδων, που σημαίνει ότι εάν η Τουρκία είχε υλοποιήσει τις παλαιότερες απειλές της για επέμβαση στην περιοχή τούρκοι και αμερικανοί στρατιώτες – σύμμαχοι στο πλαίσιο του NATO – μπορεί να είχαν βρεθεί αντιμέτωποι στο πεδίο της μάχης.

Ένα ακόμα σημείο τριβής είναι ότι η Μανμπίτζ βρίσκεται δυτικά του Ευφράτη, παρά το γεγονός ότι παλαιότερη συμφωνία της Τουρκίας με την κυβέρνηση Ομπάμα προέβλεπε την απόσυρση των ανταρτών ανατολικά του μεγάλου ποταμού.

Ο προηγούμενος υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Τραμπ, Ρεξ Τίλερσον, είχε αναγνωρίσει το αίτημα της Τουρκίας για απόσυρση των Κούρδων ανατολικά του Ευφράτη, αν και είχε αποφύγει να δεσμευθεί για το τι μέλλει γενέσθαι.

Στις αρχές του έτους η Τουρκία επενέβη στρατιωτικά και έθεσε υπό τον έλεγχό της έναν ακόμα κουρδικό θύλακα κατά μήκος της μεθορίου με την Συρία, στο Αφρίν, όμως εκεί δεν υπήρχε αμερικανική στρατιωτική παρουσία.
Πηγή: skai.gr