Κλείσιμο

ΗΠΑ και Τουρκία συμφώνησαν οδικό χάρτη για τον κουρδικό θύλακα της Μανμπίτζ

Σε οδικό χάρτη για την «διασφάλιση της ασφάλειας και της σταθερότητας» στον κουρδικό θύλακα της Μανμπίτζ, στη βόρεια Συρία, συμφώνησαν Ηνωμένες Πολιτείες και Τουρκία, όπως ανακοίνωσαν από κοινού το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, μετά την συνάντηση των υπουργών Μάικ Πομπέο με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ουάσιγκτον.

Στο κοινό ανακοινωθέν οι δύο πλευρές δεν διευκρίνισαν τι περιλαμβάνει ο οδικός χάρτης ούτε ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Τουρκίας, Μπεκίρ Μποζντάγ, έκανε λόγο για αποχώρηση των κούρδων ανταρτών από την περιοχή, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ισχυρισμός που δεν επιβεβαιώνεται από την Ουάσιγκτον.

Για «πολύ καρποφόρα» συνάντηση στην οποία επετεύχθη «σημαντική πρόοδος» μίλησε ο κ. Τσαβούσογλου σε συνομιλία με τούρκους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Η Μανμπίτζ είναι ένα από τα μελανά σημεία στις τεταμένες αμερικανοτουρκικές σχέσεις την τελευταία διετία.

Η περιοχή ελέγχεται από κούρδους αντάρτες που έχουν ως κορμό την οργάνωση YPG, την οποία η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικό παρακλάδι του PKK όμως η Ουάσιγκτον την λογίζει ως ξεχωριστή οργάνωση και της έχει παράσχει όπλα και συμβουλές στον πλαίσιο του αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Αμερικανικές ειδικές δυνάμεις υπηρετούν στην Μανμπίτζ, στο πλευρό των Κούρδων, που σημαίνει ότι εάν η Τουρκία υλοποιήσει τις αλλεπάλληλες απειλές της για επέμβαση στην περιοχή τούρκοι και αμερικανοί στρατιώτες – σύμμαχοι στο πλαίσιο του NATO – μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι στο πεδίο της μάχης.

Ένα ακόμα σημείο τριβής είναι ότι η Μανμπίτζ βρίσκεται δυτικά του Ευφράτη, παρά το γεγονός ότι παλαιότερη συμφωνία της Τουρκίας με την κυβέρνηση Ομπάμα προέβλεπε την απόσυρση των ανταρτών ανατολικά του μεγάλου ποταμού.

Ο προηγούμενος ΥΠΕΞ της κυβέρνησης Τραμπ, Ρεξ Τίλερσον, είχε αναγνωρίσει το αίτημα της Τουρκίας για απόσυρση των Κούρδων ανατολικά του Ευφράτη, αν και είχε αποφύγει να δεσμευθεί για το τι μέλλει γενέσθαι.

Στις αρχές του έτους η Τουρκία επενέβη στρατιωτικά και έθεσε υπό τον έλεγχό της έναν ακόμα κουρδικό θύλακα κατά μήκος της μεθορίου με την Συρία, στο Αφρίν, όμως εκεί δεν υπήρχε αμερικανική στρατιωτική παρουσία.
Πηγή: skai,gr
TAGS: Συρία