Έπεσε η κυβέρνηση Ραχόι στην Ισπανία, αναλαμβάνουν οι Σοσιαλιστές

Τέλος εποχής στην Ισπανία.

Η κυβέρνηση μειοψηφίας του συντηρητικού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι ηττήθηκε σε ψήφο δυσπιστίας και έπεσε μετά από έξι χρόνια στην εξουσία, με τον ηγέτη των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ να αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας.

Ο κ. Ραχόι καταψηφίστηκε από 180 βουλευτές σε σύνολο 350, ενώ 169 ψήφισαν υπέρ και ένας απείχε. Οι Σοσιαλιστές κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν την πλειοψηφία καθώς εξασφάλισαν την στήριξη των αριστερών Ποδέμος, του κόμματος των Βάσκων και δύο καταλανικών παρατάξεων.

Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης εισέρχεται πλέον σε νέα περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας. Ο κ. Σάντσεθ έχει πολύ μικρή δύναμη στην Βουλή και έχει υποσχεθεί προσφυγή σε εκλογές, αν και έχει αποφύγει να διευκρινίσει πότε θα στηθούν οι κάλπες.

Ο συντηρητικός ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος είχε παραδεχτεί την ήττα του λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, δίνοντας συγχαρητήρια στον κ. Σάντσεθ και ευχαριστώντας τους ισπανούς πολίτες για την εμπιστοσύνη που επέδειξαν στο πρόσωπό την τελευταία εξαετία.

Είπε ότι ως δημοκράτης θα αποδεχτεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας όμως αρνήθηκε να παραιτηθεί. Σε περίπτωση παραίτησης θα σχηματιζόταν μεταβατική κυβέρνηση από το Λαϊκό Κόμμα και ο κ. Σάντσεθ δεν θα είχε αναλάβει τον πρωθυπουργικό θώκο.

Η πρόταση μομφής κατατέθηκε από τους Σοσιαλιστές στον απόηχο της καταδίκης πολλών στελεχών του Λαϊκού Κόμματος για την λειτουργία «μαύρων» ταμείων που χρηματοδοτούσαν προεκλογικές εκστρατείες της παράταξης έως και τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας.

Μολονότι ο κ. Ραχόι δεν αντιμετώπισε κατηγορίες, το δικαστήριο έκρινε πως οι ισχυρισμοί του ότι αγνοούσε την ύπαρξη των ταμείων δεν είναι αξιόπιστοι. Πρόκειται για την πρώτη φορά στην μετά Φράνκο εποχή που ισπανική κυβέρνηση πέφτει με πρόταση μομφής.

Τι επιφυλάσσει το αύριο;

Το ερώτημα πλέον είναι τι θα γίνει την επόμενη ημέρα στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, καθώς ο κ. Σάντσεθ, έχει υποσχεθεί προσφυγή σε εκλογές χωρίς όμως να ορίσει χρονοδιάγραμμα. Κανονικά οι επόμενες κάλπες είναι προγραμματισμένο να στηθούν το 2020.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Σοσιαλιστών αριθμεί μόλις 84 έδρες σε σύνολο 350 στην κάτω Βουλή. Με δεδομένο ότι τόσο το Λαϊκό Κόμμα του κ. Ραχόι όσο και οι κεντρώοι Θιουδαδάνος έχουν διαμηνύσει πως δεν θα συνεργαστούν με τους Σοσιαλιστές, ο κ. Σάντσεθ θα χρειαστεί την συστηματική βοήθεια τουλάχιστον τεσσάρων κομμάτων για να περάσει νομοθετήματα.

Ο ηγέτης των Ποδέμος, Πάμπλο Ιγκλέσιας, έχει προτείνει στον επικεφαλής των Σοσιαλιστών να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να σχηματίσουν ενιαία κοινοβουλευτική δύναμη, με προϋπόθεση όμως να μην εφαρμοστεί ο προϋπολογισμός του 2018 που έχει περάσει ο κ. Ραχόι.

Ο κ. Σάντσεθ δεν έχει απαντήσει μεν όμως έχει δηλώσει πως προτίθεται να τηρήσει τον προϋπολογισμό Ραχόι, προωθώντας εντός αυτού του πλαισίου στοχευμένες αλλαγές σε μισθούς και συντάξεις. Ούτως ή άλλως, ένα αριστερό μπλοκ Σοσιαλιστών και Ποδέμος θα χρειαζόταν την στήριξη των κομμάτων της Καταλονίας και της Βασκονίας.

Ο κ. Σάντσεθ, που δημοσκοπικά δεν είναι ιδιαίτερα ισχυρός, γίνεται ο πρώτος Σοσιαλιστής πρωθυπουργός από το 2011, όταν στην εξουσία βρισκόταν ο Χοσέ Λουίς Θαπατέρο.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης