Κλείσιμο

Από τις αποφάσεις των μικρών κομμάτων θα κριθεί η ψήφος μομφής κατά Ραχόι

Αγώνα για τις ψήφους των μικρών κομμάτων δίνουν στην Ισπανία το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα και οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλιστές, ενόψει της κρίσιμης αυριανής ψηφοφορίας στην Βουλή για την πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης μειοψηφίας του Μαριάνο Ραχόι.

Η πρόταση δυσπιστίας κατατέθηκε από τους Σοσιαλιστές και στηρίζεται από τους Ποδέμος, όμως τα δύο αριστερά κόμματα ελέγχουν αθροιστικά 151 έδρες στην κάτω Βουλή. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται 25 ακόμα ψήφους ώστε να εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία των 176 εδρών.

Σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο, ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ βρίσκεται κοντά στο να κερδίσει την στήριξη των δύο καταλανικών κομμάτων, που μεταξύ τους μπορούν να δώσουν έως και 17 ψήφους.

Η στάση των Καταλανών θα επηρεαστεί από την γραμμή που θα υιοθετήσει το κόμμα των Βάσκων, το οποίο αριθμεί πέντε έδρες στην Βουλή και θα ανακοινώσει σήμερα Πέμπτη αν θα στηρίξει τον κ. Ραχόι ή εάν θα ταχθεί υπέρ της απομάκρυνσής του.

Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον επικεφαλής του βασκικού κόμματος, χωρίς να είναι γνωστό εάν ήλθαν σε κάποια συνεννόηση.

Η εφημερίδα El Independiente μετέδωσε πως οι Βάσκοι ενημέρωσαν το πρωθυπουργικό γραφείο ότι θα στηρίξουν την πρόταση των Σοσιαλιστών και συνεπώς η κυβέρνηση καταρτίζει σχέδια για παραίτηση του κ. Ραχόι, με την σημερινή αναπληρώτρια πρωθυπουργό, Σοράγια ντε Σάνταμαρία να αναλαμβάνει μεταβατικά τα ηνία. Η κυβέρνηση διέψευσε το εν λόγω δημοσίευμα λίγα λεπτά μετά την εμφάνισή του.

Μιλώντας νωρίτερα στην Βουλή ο κ. Ραχόι διαμήνυσε πως δεν προτίθεται να παραιτηθεί. Ξεκαθάρισε πως «πρόθεσή» του είναι να «κάνει πράξη την εντολή» που έχει λάβει από τους πολίτες και να κυβερνήσει έως το τέλος της θητείας του, η οποία λήγει το 2020.

Παρά ταύτα, σε περίπτωση που οι Σοσιαλιστές πράγματι εξασφαλίσουν την στήριξη των τριών κομμάτων της Καταλονίας και της Βασκονίας θα χρειάζονται μόνον τρεις ακόμα ψήφους ώστε να ανατρέψουν την κυβέρνηση Ραχόι.

Το μοναδικό μεγάλο κόμμα της αντιπολίτευσης που έχει καταστήσει σαφές πως θα καταψηφίσει την πρόταση μομφής είναι οι κεντρώοι Θιουδαδάνος. Είναι ανοιχτοί στο ενδεχόμενο να καταθέσουν δεύτερη πρόταση δυσπιστίας στο μέλλον με την προοπτική να αντικαταστήσουν τον κ. Ραχόι με έναν ανεξάρτητο μεταβατικό πρωθυπουργό, ο οποίος θα οδηγήσει την χώρα σε εκλογές.

Οι Σοσιαλιστές αντίθετα έχουν προτείνει τον κ. Σάντσεθ για την πρωθυπουργία και έχουν δεσμευθεί πως θα συνεννοηθούν με τα υπόλοιπα κόμματα για να καθορίσουν πότε θα γίνει η προσφυγή στις κάλπες.

Η πολιτική ακολούθησε την Δικαιοσύνη

Η απόφαση των Σοσιαλιστών να αμφισβητήσουν την κυβέρνηση Ραχόι αφότου, την προηγούμενη εβδομάδα, δικαστήριο της Μαδρίτης έκρινε πως το Λαϊκό Κόμμα χρησιμοποίησε «μαύρα» ταμεία που τροφοδοτούνταν με ύποπτες δωρεές προκειμένου να χρηματοδοτήσει προεκλογικές εκστρατείες του μεταξύ του 1999 και του 2005.

Το δικαστήριο διέταξε το Λαϊκό Κόμμα να πληρώσει 246.000 ευρώ σε πρόστιμα, ποσό ίδιο με την βοήθεια που υπολογίζεται ότι έλαβε μέσω των «μαύρων» ταμείων. Καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης τον πρώην ταμία της παράταξης Λουίς Μπαρθένας και άλλα στελέχη.
Πηγή: skai.gr