Η Σαουδική Αραβία ποινικοποιεί τη σεξουαλική παρενόχληση

Η Σαουδική Αραβία ετοιμάζεται να απαγορεύσει και να ποινικοποιήσει τη σεξουαλική παρενόχληση. 

Το Συμβούλιο της Σούρα, που συμβουλεύει το υπουργικό συμβούλιο, ενέκρινε το σχετικό νομοσχέδιο, όπως δήλωσαν οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας. Με τον τρόπο αυτό, θα πρέπει να προστατεύεται η αξιοπρέπεια και η προσωπική ελευθερία των γυναικών «όπως την εγγυώνται οι ισλαμικοί κανόνες και νόμοι».

Κατά συνέπεια, οι δράστες σεξουαλικής παρενόχλησης στο μέλλον θα απειλούνται με ποινή φυλάκισης έως και πέντε ετών ή πρόστιμα ύψους έως 300.000 ριάλ (69.000 ευρώ). Ο νόμος θα καλύψει «ένα τεράστιο νομοθετικό κενό» και θα χρησιμεύσει ως αποτρεπτικός παράγοντας, δήλωσε το μέλος του Συμβουλίου της Σούρα, Λατίφα αλ Σάαλαν.

Η μεταρρύθμιση καταρτίστηκε σύμφωνα με τις οδηγίες του Σαουδάραβα πρίγκιπα, Μοχάμεντ μπιν Σάλμαν, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ. Ο πρίγκιπας θέλει να καταστήσει πιο ισχυρή τη συντηρητική μουσουλμανική χώρα, προωθώντας μια σειρα μεταρρυθμίσεων - με τις οποίες θα παραχωρηθούν περισσότερα δικαιώματα στις μέχρι τώρα αυστηρά περιορισμένες γυναίκες.

Οι μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην οικονομική δραστηριότητα. Τον Ιούνιο καταργείται η απαγόρευση οδήγησης των γυναικών.

Ωστόσο, ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα επικρίνουν τις μεταρρυθμίσεις ως επιφανειακές, επειδή η χώρα εξακολουθεί να διοικείται αυταρχικά, ανέφερε η Διεθνής Αμνηστεία.

Πηγή: skai.gr