Κολομβία: Στις 17 Ιουνίου βγαίνει ο νικητής των προεδρικών εκλογών

Ο υποψήφιος της σκληρής Δεξιάς, που εναντιώνεται στη συμφωνία ειρήνης με την πρώην οργάνωση ανταρτών FARC, κατέλαβε την πρώτη θέση στον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών την Κυριακή στην Κολομβία. Ωστόσο, θα χρειαστεί να αναμετρηθεί στον δεύτερο γύρο με τον υποψήφιο της Aριστεράς.

Σε μια χώρα η οποία μόλις αναδύεται από μισό και πλέον αιώνα εμφυλίου πολέμου και η Δεξιά κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό πάντα, ο υποψήφιός της Ιβάν Ντούκε, που αντιτίθεται στη συμφωνία με τους πρώην αντάρτες, κατέλαβε με διαφορά την πρώτη θέση, ενώ στη δεύτερη ακολούθησε ο Γκουστάβο Πέτρο, πρώην δήμαρχος της πρωτεύουσας, που δεν υποστηρίχθηκε από κανένα από τα παραδοσιακά κόμματα. Θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο, τη 17η Ιουνίου.

Με το 99,46% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί, ο Ντούκε, προστατευόμενος του Άλβαρο Ουρίμπε, του Δεξιού πρώην προέδρου της Κολομβίας (2002-2010), συγκέντρωσε το 39,11% των ψήφων, ακολουθούμενος από τον Πέτρο, πρώην αντάρτη της οργάνωσης M-19, που διαλύθηκε πριν από δεκαετίες, ο οποίος έλαβε το 25,10%. Ο κεντρώος Σέρχιο Φαχάρδο κατέλαβε την τρίτη θέση με το 23,76% των ψήφων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιοποίησε η εκλογική επιτροπή.

Ο Ντούκε, ψηφίζοντας στην Μπογοτά, επέμεινε ότι θέλει μια χώρα όπου θα επικρατεί η «νομιμότητα», εξήγγειλε ότι θα καταπολεμήσει τη «διαφθορά», υποσχέθηκε «ασφάλεια» και «ελευθερία του επιχειρείν».

Ο Πέτρο, ο πρώτος υποψήφιος της Αριστεράς που κατάφερε να φθάσει τόσο μακριά σε μια κούρσα για την προεδρία, από την πλευρά δήλωσε ότι θέλει «ένα παρόν και ένα μέλλον» στο οποίο δεν θα κυριαρχούν το μίσος κι η επιθυμία για εκδίκηση.

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών, στον οποίο η σκληρή Δεξιά της Κολομβίας ενδέχεται να ανακτήσει την προεδρία,
πιθανότατα θα κρίνει το μέλλον της συμφωνίας ειρήνης που υπεγράφη στα τέλη του 2016 ανάμεσα στην κυβέρνηση και την ισχυρότερη οργάνωση ανταρτών του δυτικού ημισφαιρίου--μια συμφωνία που πόλωσε πάλι μια κοινωνία βαθιά διχασμένη από τον αδελφοκτόνο πόλεμο, τον πλέον μακρόχρονο στην αμερικανική ήπειρο.

Πηγή: skai.gr