Πλήρη αποπυρηνικοποίηση και συνάντηση με Τραμπ «θέλει ο Κιμ»

Τη δέσμευσή του για  πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου και για την διεξαγωγή της συνάντησης με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ-ουν κατά την έκτακτη συνάντηση που είχε με τον νοτιοκορεάτη ομόλογό του Μουν Τζέι-ιν το Σάββατο, όπως δήλωσε ο τελευταίος.

Η συνάντηση των ηγετών των δύο Κορεών, σε συνδυασμό με δηλώσεις αισιοδοξίας από τον κ. Τραμπ, έχουν αναπτερώσει τις ελπίδες ότι η σύνοδος κορυφής ανάμεσα στον Βορρά και τις ΗΠΑ θα λάβει τελικά χώρα στις, 12 Ιουνίου στην Σιγκαπούρη, παρά την αρχική απόφαση του αμερικανού προέδρου να την ακυρώσει.

«Ο πρόεδρος Κιμ και εγώ συμφωνήσαμε πως η σύνοδος της 12 Ιουνίου πρέπει να γίνει με επιτυχία και ότι ο αγώνας μας για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου και για ένα αέναο καθεστώς ειρήνης δεν πρέπει να σταματήσει», δήλωσε ο κ. Μουν, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο κ. Τραμπ από την πλευρά του είχε δηλώσει νωρίτερα πως οι διαπραγματεύσεις με την Βόρεια Κορέα για την τέλεση της συνόδου «προχωρούν πολύ καλά». Σημείωσε ότι ακόμα εξετάζει το ενδεχόμενο συνάντησης με τον κ. Κιμ στις 12 Ιουνίου, προσθέτοντας πως υπάρχει «πολλή καλή θέληση». Αναφερόμενος στις επαφές Κιμ - Μουν, ο αμερικανός πρόεδρο είπε ότι «πήγαν πολύ καλά».

Σε ένα ακόμα θετικό σινιάλο, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου αναχωρούν αυτό το Σαββατοκύριακο για τη Σιγκαπούρη προκειμένου να προετοιμάσουν την ενδεχόμενη συνάντηση κορυφής.

Οι ανησυχίες και τα ερωτήματα

Ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος σημείωσε πως ο κ. Κιμ του εξέφρασε ανησυχίες για το κατά πόσο αξιόπιστος συνομιλητής είναι η Ουάσιγκτον και για το εάν μπορεί να εμπιστευτεί τυχόν εγγυήσεις που θα λάβει από την κυβέρνηση Τραμπ για την επιβίωση του καθεστώτος του εάν εγκαταλείψει τα πυρηνικά όπλα.

«Του μετέφερα το μήνυμα του κ. Τραμπ ότι οι ΗΠΑ θα εγγυηθούν την επιβίωση του καθεστώτος του και θα παράσχουν οικονομική βοήθεια εάν η Βόρεια Κορέα επιδιώξει πλήρη αποπυρηνικοποίηση», είπε ο νοτιοκορεάτης ηγέτης.

Ένα καίριο ερώτημα που παραμένει είναι τι έχουν κατά νου Ουάσιγκτον και Πιονγκγιάνγκ χρησιμοποιώντας τον όρο «αποπυρηνικοποίηση», καθώς ο Βορράς κατά πάσα πιθανότητα θέλει αμοιβαίες παραχωρήσεις.

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους εάν ο κ. Κιμ έχει δεχτεί το αμερικανικό αίτημα για πλήρη, μη αναστρέψιμη και επαληθεύσιμη αποπυρηνικοποίηση, ο κ. Μουν είπε ότι Βόρεια Κορέα και ΗΠΑ θα πρέπει να συνεργαστούν ώστε να καταλήξουν σε κοινό τόπο.

«Η Βόρεια Κορέα έχει δεσμευθεί για την πρόθεσή της να επιδιώξει πλήρη αποπυρηνικοποίηση», είπε ο κ. Μουν. «Και οι δύο πλευρές θα πρέπει να προσπαθήσουν να λύουν παρεξηγήσεις με κατ’ ιδίαν συνάντηση».
Πηγή: skai.gr