Ιρλανδός πρωθυπουργός: Αθόρυβη επανάσταση το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

Για κορύφωση μιας αθόρυβης επανάστασης έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ αναφερόμενος στα πρώιμα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος τα οποία δείχνουν την ηχηρή ψήφο της χώρας του υπέρ της νομιμοποίησης των αμβλώσεων.

«Το αποτέλεσμα φαίνεται πως είναι ηχηρό υπέρ της κατάργησης της 8ης τροπολογίας του συντάγματος που απαγορεύει τις αμβλώσεις», δήλωσε ο Βαράντκαρ ενώπιον δημοσιογράφων στο Δουβλίνο.

«Ο λαός μίλησε, είπε ότι χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο σύνταγμα για μια σύγχρονη χώρα», είπε επίσης.

Σημείωσε ότι αυτό που βλέπουμε είναι η κορύφωση μιας αθόρυβης επανάστασης που λαμβάνει χώρα τις δυο τελευταίες δεκαετίες στην Ιρλανδία.

Ο Βαράντκαρ εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει καταφέρει να θεσπίσει ένα νέο νόμο για τις αμβλώσεις.

Όσοι συμμετείχαν στο δημοψήφισμα της Παρασκευής ρωτήθηκαν αν ήθελαν να καταργήσουν ή να διατηρήσουν ένα μέρος του συντάγματος, γνωστό ως Όγδοη Τροποποίηση, το οποίο υιοθετήθηκε το 1983 και κατοχύρωνε ότι ένα αγέννητο παιδί έχει ισότιμο δικαίωμα στη ζωή με μια έγκυο γυναίκα.

Σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTE το 69,4% των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ της κατάργησης της 8ης τροπολογίας του Συντάγματος. Μόλις το 30,6% ψήφισε κατά.

Τα τελικά επιβεβαιωμένα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος αναμένονται περίπου στις 7 τοπική ώρα (9 ώρα Ελλάδος).

Πηγή: skai.gr