Νέοι φόβοι για αστάθεια στην Ισπανία, ψήφο δυσπιστίας αντιμετωπίζει ο Ραχόι

Αντιμέτωπη με νέο κύκλο πολιτικής αστάθειας είναι η Ισπανία, αφότου το Σοσιαλιστικό Κόμμα αποφάσισε να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης μειοψηφίας του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, τη στιγμή μάλιστα που συνεχίζεται η ένταση στις σχέσεις της Μαδρίτης με την Καταλονία.

Η κίνηση των Σοσιαλιστών στηρίζεται από τους Ποδέμος, όμως τα δύο αριστερά κόμματα χρειάζονται την στήριξη διάφορων μικρών παρατάξεων προκειμένου να εξασφαλίσουν την ελάχιστη πλειοψηφία 176 εδρών στην 350μελή κάτω Βουλή και να ανατρέψουν τον ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος.

Κρίσιμος παράγοντας είναι η στάση που θα τηρήσουν οι κεντρώοι Θιουδαδάνος, οι οποίοι διαμήνυσαν πως δεν προτίθενται να στηρίξουν την πρόταση δυσπιστίας των Σοσιαλιστών αλλά συνάμα ξεκαθάρισαν ότι θα συνταχθούν με την αριστερά εάν ο κ. Ραχόι δεν προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο κ. Ραχόι κατέστησε σαφές πως δεν προτίθεται να καταφύγει σε πρόωρες κάλπες, μόλις δύο χρόνια μετά τον προηγούμενο εκλογικό κύκλο, κατηγορώντας τον ηγέτη των Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσεθ, ότι θέλει τον πρωθυπουργικό θώκο.

Ο πρωθυπουργός είπε πως οι εξελίξεις βλάπτουν την οικονομική ανάκαμψη της ιβηρικής χώρας και το μέλλον των πολιτών της. Ο κεντρικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Μαδρίτης υποχωρεί κατά 2,3% λίγο πριν το κλείσιμο των συναλλαγών.

Σύμφωνα με ισπανικά μέσα ενημέρωσης ο συντηρητικός ηγέτης ακύρωσε το ταξίδι του στο Κίεβο όπου αύριο Σάββατο ήταν προγραμματισμένο να παρακολουθήσει τον τελικό του Champions League, όπου συμμετέχει η Ρεάλ Μαδρίτης.

Όλα άρχισαν στα δικαστήρια

Η απόφαση των Σοσιαλιστών να αμφισβητήσουν την κυβέρνηση Ραχόι ήλθε μια ημέρα μετά αφότου δικαστήριο της Μαδρίτης έκρινε πως το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα χρησιμοποίησε «μαύρα» ταμεία που τροφοδοτούνταν με ύποπτες δωρεές προκειμένου να χρηματοδοτήσει προεκλογικές εκστρατείες του μεταξύ του 1999 και του 2005.

Το δικαστήριο διέταξε το Λαϊκό Κόμμα να πληρώσει 246.000 ευρώ σε πρόστιμα, ποσό ίδιο με την βοήθεια που υπολογίζεται ότι έλαβε μέσω των «μαύρων» ταμείων. Καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης τον πρώην ταμία της παράταξης Λουίς Μπαρθένας.

Ο κ. Ραχόι αρνείται πως γνώριζε την ύπαρξη του «μαύρου» σχήματος και δεν αντιμετωπίζει κατηγορίες στην υπόθεση, όμως το σκάνδαλο έχει αμαυρώσει την εικόνα της δεξιάς παράταξης.

Οι εξελίξεις στην Μαδρίτη έρχονται ενόσω αναζωπυρώνεται η ένταση στις σχέσεις με την Καταλονία, όπου ο αποσχιστής νέος πρόεδρος επιδιώκει να ορίσει στο υπουργικό του συμβούλιο τέσσερις ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για στάση και εξέγερση σχετικά με το δημοψήφισμα του περσινού Οκτωβρίου.
Πηγή: skai.gr