Ολλανδία και Αυστραλία θεωρούν την Ρωσία υπαίτια για την κατάρριψη της MH17

Ολλανδία και Αυστραλία θεωρούν την Ρωσία υπεύθυνη για την κατάρριψη της πτήσης MH17 των Malaysia Airlines, το 2014, και θα κινηθούν συντεταγμένα ώστε η Μόσχα να τεθεί υπόλογη για τις πράξεις της, όπως ανακοίνωσαν τα υπουργεία Εξωτερικών της Χάγης και της Καμπέρα.

Το μοιραίο αεροσκάφος καταρρίφθηκε από αντιαεροπορικό πύραυλο ενώ πετούσε πάνω από την αναρτοκρατούμενη ανατολική Ουκρανία, προκαλώντας τον θάνατο 298 επιβαινόντων. Στα θύματα περιλαμβάνονται 193 Ολλανδοί και 28 Αυστραλοί πολίτες.

Χθες Πέμπτη η Ενιαία Ερευνητική Επιτροπή (JIT) ανακοίνωσε πως το βλήμα τύπου Buk που έπληξε το αεροπλάνο ανήκε στην 53η ταξιαρχία αντιαεροπορικής άμυνας του ρωσικού στρατού, που εδρεύει στην πόλη Κουρσκ.

Οι ερευνητές διευκρίνισαν πως δεν γνωρίζουν ποιος εκτόξευσε τον πύραυλο, δηλαδή αν οι δράστες ήταν ρώσοι στρατιώτες η ρωσόφιλοι αντάρτες, όμως η προέλευση του βλήματος καταδεικνύει ροή ρωσικών πολεμοφοδίων προς και από την ανατολική Ουκρανία.

Ο ολλανδός ΥΠΕΞ Στεφ Μπλοκ επισήμανε πως Χάγη και Καμπέρα έχουν προσκαλέσει την Μόσχα σε ουσιαστικές συνομιλίες ώστε να λάβουν απαντήσεις για την τραγωδία, διευκρινίζοντας όμως ότι στη συνέχεια οι δύο χώρες μπορεί να προσφύγουν σε διεθνές δικαστήριο ή οργανισμό.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία πρέπει να βρεθεί υπόλογη για την συμπεριφορά της στην κατάρριψη της MH17 πάνω από την ανατολική Ουκρανία», τόνισε από την πλευρά της η επικεφαλής της αυστραλιανής διπλωματίας, Τζούλι Μπίσοπ.

Ο κ. Μπλοκ σημείωσε πάντως ότι η απόδοση ευθυνών σε ένα κράτος είναι μια «σύνθετη νομική διαδικασία», ουσιαστικά προαναγγέλλοντας μεγάλης διάρκειας νομικό αγώνα.

Η Ρωσία αρνείται κάθε ανάμειξη στην πτώση του μοιραίου αεροσκάφους και οποιαδήποτε υπόνοια έχει στείλει πυραυλικά συστήματα στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο αυτό, Η Μόσχα δεν συμμετείχε στην έρευνα της JIT.

Αμφότεροι οι υπουργοί διευκρίνισαν ότι οι προσπάθειές τους είναι ξεχωριστές από την ποινική έρευνα που διεξάγεται από την ολλανδική Δικαιοσύνη και η οποία αποσκοπεί να αποδώσει προσωπικές ευθύνες στους δράστες της κατάρριψης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν εν τω μεταξύ τη Ρωσία να λογοδοτήσει για τον ρόλο της στην κατάρριψη ενός αεροσκάφους της Malaysia Airlines πάνω από την ανατολική Ουκρανία τον Ιούλιο του 2014.

«Είναι καιρός η Ρωσία να παραδεχθεί τον ρόλο της στην κατάρριψη του αεροσκάφους που εκτελούσε την πτήση MH17 και να σταματήσει την εκστρατεία παραπληροφόρησης που διεξάγει», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χέδερ Νάουερτ.
Πηγή: skai.gr
TAGS: Ρωσία