Κλείσιμο

Απάντηση Άγκυρας στις κυρώσεις των ΗΠΑ: Θα προστατεύσουμε τις εταιρείες μας

Η Τουρκία θα λάβει κάθε πρωτοβουλία για να προστατεύσει τις επιχειρήσεις της από τις κυρώσεις των ΗΠΑ δήλωσε την Παρασκευή το πρωί ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι μετά την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ να επιβάλει κυρώσεις σε πολλές ιρανικές και τουρκικές εταιρείες με στόχο την Τεχεράνη.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα, ο Ακσόι δήλωσε ότι η Τουρκία «εκπλήρωσε όλες τις απαιτήσεις» για τη συμπαραγωγή των μαχητικών F-35 της Lockheed Martin με τις Ηνωμένες Πολιτείες, υπογραμμίζοντας ότι ήταν ένα πολυεθνικό πρόγραμμα με προκαθορισμένες υποχρεώσεις που πρέπει να τηρήσουν όλες οι πλευρές.

«Τέτοιου είδους βήματα είναι αντίθετα στο πνεύμα της συμμαχίας που έχουμε με τις ΗΠΑ» δήλωσε ο τούρκος αξιωματούχος. 

Την Πέμπτη η αρμόδια επιτροπή εξοπλισμών της αμερικανικής γερουσίας ενέκρινε νομοσχέδιο για την πολιτική άμυνας, στην οποία συμπεριλήφθηκαν μέτρα για την αποτροπή της αγοράς από την Τουρκία των αεροσκαφών F-35.

Ο Aκσόι δήλωσε ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ αποσκοπούν στο να πιέσουν την Τουρκία να εγκαταλείψει τη συμφωνία για την αγορά των ρωσικών βαλλιστικών συστημάτων S-400 και να απελευθερώσει τον Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος κρατείται στην Τουρκία κατηγορούμενος για σχέσεις με τους Κούρδους του PKK και την οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν FETO.
Πηγή: skai.gr