Φάρσα στη Σεγκολέν Ρουαγιάλ

Ο χιουμορίστας Ζεράλ Νταάν, ο οποίος είχε εκφράσει στο παρελθόν τη συμπάθειά του για τον αντίπαλο της Ρουαγιάλ και υποψήφιο της δεξιάς Νικολά Σαρκοζί, αφηγήθηκε στο ραδιοσταθμό RTL ότι μιμήθηκε την προφορά των κατοίκων του Κεμπέκ για να παγιδεύσει την Ρουαγιάλ και να συζητήσει μαζί της εμφανιζόμενος ως ο πρωθυπουργός του Κεμπέκ Ζαν Σαρέστ.

Η συζήτηση, εξήγησε, έγινε την Τετάρτη, αφού η Ρουαγιάλ προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στον Καναδά αναφερόμενη στην "κυριαρχία" του Κεμπέκ έπειτα από συνομιλία που είχε στο Παρίσι με τον Αντρέ Μπουακλέρ, τον αυτονομιστή ηγέτη της γαλλόφωνης καναδικής επαρχίας.

Στο απόσπασμα των λίγων δευτερολέπτων που ο μίμος επέλεξε να δώσει στη δημοσιότητα, ο δήθεν πρωθυπουργός του Κεμπέκ αναφέρεται στην εν λόγω πολεμική λέγοντας: "Είναι σαν εμείς να λέγαμε, 'η Κορσική πρέπει να γίνει ανεξάρτητη΄".

"Οι Γάλλοι πάντως δεν θα ήταν αντίθετοι", απαντά γελώντας μια φωνή που μοιάζει πράγματι μ' αυτή της Σεγκολέν Ρουαγιάλ, πριν προσθέσει, πάντα σε τόνο αστεϊσμού: "Μην το επαναλάβετε αυτό. Θα γίνει και πάλι επεισόδιο, αυτή τη φορά στη Γαλλία. Είναι μυστικό".

Το βράδυ της Τετάρτης, η Ρουαγιάλ είχε δηλώσει πως είχε δεχθεί τηλεφώνημα του Σαρέστ λίγο πριν από την έναρξη μιας συνάντησης στην κεντρική Γαλλία, χωρίς όμως να αποκαλύψει το περιεχόμενο της συζήτησης.  Η Ρουαγιάλ βρισκόταν σε προεκλογική περιοδεία στις Γαλλικές Αντίλλες και δεν ήταν σε θέση να αναφέρει τη δική της εκδοχή για τα γεγονότα, ιδιαίτερα λόγω της διαφοράς ώρας.

Ωστόσο ο εκπρόσωπος του Σαρέστ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ο πρωθυπουργός του Κεμπέκ δεν μίλησε από το τηλέφωνο στην υποψήφια των Σοσιαλιστών, επιβεβαιώνοντας έτσι πως η Ρουαγιάλ έπεσε θύμα φάρσας.

Ο ειδικός σύμβουλος της Σεγκολέν Ρουαγιάλ, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Τζακ Λανγκ, θέλησε να αποδραματοποιήσει το επεισόδιο, το οποίο φάνηκε να επιβεβαιώνει καθώς χαιρέτισε το "ταλέντο" του Ζεράλ Νταάν και πρόσθεσε ότι το θέμα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με χιούμορ.

Συνηθισμένος σε φάρσες του είδους αυτού, ο μίμος είχε καταφέρει το 2005 να κάνει τον ποδοσφαιριστή Ζινεντίν Ζιντάν να πιστέψει πως μιλάει με τον πρόεδρο Ζακ Σιράκ. Ως Σιράκ, του είχε ζητήσει οι παίκτες της ομάδας της Γαλλίας να βάλουν το χέρι στην καρδιά στη διάρκεια της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου πριν από ένα ματς, πράγμα που έκαναν.

Ο γάλλος πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζυπέ εξέφρασε την ελπίδα το ευρωπαϊκό ζήτημα, το οποίο ξεχάστηκε μετά το "όχι" των Γάλλων στο δημοψήφισμα για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, να αποτελέσει θέμα στην προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές.

"Αυτό που θα ευχόμουν είναι να μην απουσιάζει το ευρωπαϊκό ζήτημα από τις προεκλογικές συζητήσεις, γιατί το χρονοδιάγραμμα είναι περιορισμένο, αφού η Γαλλία θα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δεύτερο εξάμηνο του 2008", επισήμανε ο Ζυπέ, ο οποίος βρίσκεται στην Κίνα για να προετοιμάσει τη διεθνή διάσκεψη για το περιβάλλον που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι στις 2 και 3 Φεβρουαρίου.

"Μπορούμε να βρούμε πραγματικά μια λύση μετά το γαλλικό και το ολλανδικό 'όχι'", αναρωτήθηκε ο πρώην πρωθυπουργός, και πρόσθεσε πως το θέμα αυτό αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση.

 

Οι ειδήσεις του BBC World μεταδίδονται στα ελληνικά από την Τηλεόραση του ΣΚΑΪ από Κυριακή έως Παρασκευή στις 18.35 και στις 21.35.


Πηγή: skai.gr