Ο Τραμπ ακύρωσε την συνάντηση με τον Κιμ στην Σιγκαπούρη

Την ακύρωση της συνάντησής του με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιόνγκ-ουν, αποφάσισε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, υπό τη σκιά της αναζωπύρωσης της έντασης ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Πιονγκγιάνγκ τις τελευταίες ημέρες.

Σε επιστολή του προς τον βορειοκορεάτη ηγέτη, ο αμερικανός πρόεδρος επικαλείται την «τεράστια οργή και ανοιχτή έχθρα» που επέδειξε ο κ. Κιμ στην πιο πρόσφατη τοποθέτησή του, σημειώνοντας ότι με αυτά τα δεδομένα κρίνει ότι είναι «ακατάλληλο» να λάβει χώρα η συνάντηση «σε αυτή την χρονική στιγμή».

«Συνεπώς, επιστρέψτε σε αυτήν την επιστολή να διαμηνύσει πως η σύνοδος στην Σιγκαπούρη δεν θα λάβει χώρα, για το καλό των δύο πλευρών αλλά δυστυχώς για τον κόσμο», αναφέρει.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Τραμπ κατέστησε σαφές πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν στρατιωτικά σε περίπτωση που η Βόρεια Κορέα προβεί σε κάποια «ανόητη ή απερίσκεπτη» ενέργεια.

Κατέστησε επίσης σαφές πως η εκστρατεία για την άσκηση «μέγιστης πίεσης» στον Βορρά μέσω κυρώσεων θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση.

Οι αμφιβολίες για τέλεση της συνόδου στην Σιγκαπούρη, που ήταν προγραμματισμένη για τις 12 Ιουνίου, άρχισαν να αυξάνονται την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Βορράς ακύρωσε διαβουλεύσεις με την Νότια Κορέα λόγω κοινών στρατιωτικών ασκήσεων τις Σεούλ με τις ΗΠΑ.

Η ρητορική κλιμακώθηκε τις ημέρες που ακολούθησαν. Ανώτατος βορειοκορεάτης αξιωματούχος κατήγγειλε «ηλίθιες» δηλώσεις του αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς και προειδοποίησε πως η Πιονγκγιάνγκ μπορεί να επιφέρει στις Ηνωμένες Πολιτείες τεράστιο πλήγμα, που θα είναι πέρα από ό,τι μπορεί να διανοηθεί η Ουάσιγκτον.

Στην επιστολή του, ο κ. Τραμπ υπενθυμίζει ότι παρά τις αναφορές του Βορρά στις πυρηνικές του δυνατότητες η αντίστοιχη δύναμη της Αμερικής είναι τόσο μεγάλη που «προσεύχομαι στον Θεό να μην χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί».

Ο κ. Τραμπ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η σύνοδος να λάβει χώρα στο μέλλον, γράφοντας πως «οικοδομούνταν υπέροχος διάλογος» ανάμεσα στις δύο πλευρές. Καθιστά όμως σαφές πως προϋπόθεση είναι η αλλαγή συμπεριφοράς από την πλευρά της Πιονγκγιάνγκ και επιρρίπτει την ευθύνη για την ακύρωση αποκλειστικά στην βορειοκορεατική πλευρά.

«Εάν αλλάξτε γνώμη σχετικά με αυτήν την τόσο σημαντική σύνοδο, σας παρακαλώ μην διστάσετε να με καλέστε ή να μου γράψετε», σημειώνει ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας. «Η οικουμένη, και ειδικά η Βόρεια Κορέα, έχει χάσει μια μεγάλη ευκαιρία για μακρόπνοη ειρήνη και μεγάλη ευημερία», προσθέτει, τονίζοντας πως πρόκειται για μια «πραγματικά θλιβερή στιγμή στην ιστορία».

Η σύνοδος στην Σιγκαπούρη θα είχε ιστορική βαρύτητα, καθότι θα ήταν η πρώτη συνάντηση μεταξύ των ηγετών των ΗΠΑ και της Βορείου Κορέας. Είχε προηγηθεί αναθέρμανση των σχέσεων ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο, με αφορμή τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, το καθεστώς Κιμ είχε επανειλημμένα αποφύγει να δεσμευθεί για την καταστροφή του πυρηνικού οπλοστασίου που διαθέτει.

Αντίθετα η Ουάσιγκτον έχει καταστήσει σαφές πως επιδιώκει πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου κι ότι δεν είναι διατεθειμένη να αποσύρει τις οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλει προτού ο Βορράς προβεί σε ουσιαστικές παραχωρήσεις.

Η επιστολή, που δόθηκε στην δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο, ήλθε λίγες ώρες αφότου ο Βορράς ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε τις σήραγγες του κέντρου πυρηνικών δοκιμών του στο Πούνγκιε-Ρι, που θεωρούνταν κίνηση καλής θέλησης ενόψει των επαφών στην Σιγκαπούρη.
Πηγή: skai.gr