ΗΠΑ: Έρευνα για τις επιπτώσεις των εισαγωγών αυτοκινήτων στην εθνική ασφάλεια

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε χθες ότι έδωσε εντολή στον υπουργό Εμπορίου της κυβέρνησής του να εξετάσει το ενδεχόμενο να διενεργηθεί έρευνα για τις συνέπειες των εισαγωγών αυτοκινήτων στην εθνική ασφάλεια, που ενδέχεται να οδηγήσει στην επιβολή δασμών.

«Έδωσα οδηγία στον υπουργό Ρος να εξετάσει την πιθανότητα έναρξης έρευνας βάσει του Άρθρου 232 για τις εισαγωγές αυτοκινήτων και ανταλλακτικών, για να προσδιοριστούν οι επιπτώσεις τους στην εθνική ασφάλεια της Αμερικής», είπε ο Τραμπ σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος μετά τη συνάντηση του με τον Ρος.

«Βιομηχανίες-κλειδιά όπως αυτή των αυτοκινήτων και των ανταλλακτικών αυτοκινήτων είναι κρίσιμες για το σθένος μας ως Έθνος», πρόσθεσε.
Παρόμοια έρευνα οδήγησε στην επιβολή δασμών στον εισαγόμενο χάλυβα (25%) και στο εισαγόμενο αλουμίνιο (10%) από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε πριν από την ανακοίνωση πως η κίνηση έχει στόχο να ασκηθεί πίεση στο Μεξικό και τον Καναδά προκειμένου να κάνουν περισσότερες παραχωρήσεις στις συνομιλίες για τη NAFTA, αλλά και στην Ιαπωνία και στην ΕΕ, που εξάγουν εκατοντάδες χιλιάδες οχήματα στις ΗΠΑ κάθε χρόνο.

Η κυβέρνηση Τραμπ σχεδιάζει να επιβάλλει δασμούς ύψους έως και 25% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα, ανέφερε νωρίτερα η εφημερίδα The Wall Street Journal.

Πηγή: skai.gr